Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikalastus on alkanut

Seutunelosissa 31.8. oli kaksi hoitajamitoitusta koskevaa artikkelia lukijoilta. Toisessa keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi toi esiin oman ja ryhmänsä kyvykkyyden rakentaa vaalikauden viimeistä budjettia.

Lainaan lupauksia: Minä ja ryhmäni olemme valmiita lykkäämään hoitajamitoituksen voimaantuloa. Samaan hengenvetoon he vaativat, että vanhusten koti-, perhe- ja omaishoitoa tulee kehittää. Lupaukset jatkuvat: Me (minä ja ryhmäni) koemme, että työn verotusta tulee maltillisesti keventää. Me (minä ja ryhmäni) saamme talouden kasvun noususuuntaan. Me (minä ja ryhmäni) vaadimme toimenpiteitä byrokratian keventämiseksi. Me (minä ja ryhmäni) odotamme säännöllisen sähköntuotannon alkavan Olkiluoto 3:n ydinvoimalassa.

Sanahelinää, vaalilupauksia, ei ratkaisuja.

Toisessa artikkelissa kolme eteläisen Suomen aluehallituksen puheenjohtajaa tuo esille, kuinka mahdotonta hoitajamitoitusta on toteuttaa käytännössä. Muistamme, että kyseisen lain tarkoituksena on turvata ikääntyneiden palveluasumisen asukkaille laadukkaat palvelut samalla parantaen asiakas- ja potilasturvallisuutta. Laki tulee voimaan ensi vuoden huhtikuussa.

Hoitajien työoloista ja huonosta palkasta on jaariteltu vuosikaudet. Vaalien lähestyessä muistamme Sari Sairaanhoitajan, joka aikoinaan uskoi vakaasti kokoomuksen Stubbin lupauksiin reilusta palkankorotuksesta. Nyt eivät kokoomus ja keskusta taida olla hoitoalan ammattilaisten suosiossa.

Kokemuksesta voin sanoa, että yksikin lisähoitaja vuorossa takaa taatusti tasokkaamman hoivan.

Nyt siis siirretään hoitajamitoituksen voimaantuloa, vaikka hoitajien katoaminen alalta on ollut tiedossa jo vuosikymmenet! Sanonkin nyt suoraan: täytyy olla kokolailla hullu hakeutuakseen alalle, jossa palkkaus on ala-arvoinen, jossa työolot ja työajat ovat rankkaakin rankemmat, jossa hoidetaan ihmishenkiä, ei koneita, jossa esimiestaidot ovat kadoksissa eikä vieläkään hyväksytä suurimman työntekijäryhmän, hoitotyön, ylimpiä johtajia vastuutehtäviin? Lääketieteelliset johtamistaidot on nyt nähty!

Hoitajamitoituksen voimaantulon lähestyessä alkavat keskustan ja kokoomuksen äänet lain lykkäämiseksi vahvistua. ”Hoitajamitoitus ei yksinään takaa ikääntyville parempaa hoivaa”, kirjoittavat edellä mainitut aluehallituksen puheenjohtajat.

Kokemuksesta voin sanoa, että yksikin lisähoitaja vuorossa takaa taatusti tasokkaamman hoivan, kun hoidettavat saavat vihdoin kiireetöntä hoitoa.

Mahtavatko Kemppi ja keskustan ryhmä tietää, että Päijät-Hämeessä on Suomen kireimmät kriteerit omaishoitajaksi pääsyyn? Omaishoidon kehittäminen ei näissä oloissa taida onnistua?

Aluevaltuustolta likainen temppu ikääntyneillemme, joita on kunnissamme keskimääräistä enemmän ja joista enenevä osa kärsii muistisairauksista ja joille kiitokseksi Suomen rakentamisesta tarjotaan lämmintä kättä ja toivotetaan ikääntyneelle omaishoitajalle jaksamista raskaassa työssään?

Keskusta lupaa budjettiriihessä löytää ratkaisuja hoitajapulaan ja päivystysten ruuhkautumiseen.

Kokoomus ei lupaa Sari Sairaanhoitajalle sentin pyörylää, ja molemmat puolueet haluavat siirtää hoitajamitoituksen voimaantuloa.

Miten siis ratkaista vuosikausia tiedossa ollut asia ennen ensi kevään vaaleja? Syyllistämällä hoitajat, kun kehtaavatkin vaatia asiallisia työoloja ja kohtuullista korvausta työstään?

Kirjoittaja on vääksyläinen sairaanhoitaja.