Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hengellisiä asioita ei tule unohtaa vanhusten­hoidossa

Suurkiitos Pentti Lammelle hänen viimeviikkoisesta kannanotostaan (Seutu4 7.8.) pitkäaikaishoidossa olevien, erityisesti muistisairaiden vanhusten hoidosta.

Vaikka viime aikoina onkin vilkkaasti taitettu peistä hoitoasioista yleensä, tältä kannalta en juuri ole huomannut huolta kannetun. Sen vuoksi on hyvä, että joku muistuttaa – vaikkapa näin lähimmäisen päivän tiimoilta – myös vanhusten sosiaalisten tarpeiden merkityksestä, samoin kuin siitä, että hengelliset asiat usein tulevat vuosien saatossa ja iän karttuessa monille entistä tärkeimmiksi.

On oikein muistuttaa myös siitä, että hoitokotien tämänhetkiset asukkaat ovat vielä valtaosin jonkin kirkkokunnan jäseniä. Moni osaa koulun perintönä melkoisen kokoelman vanhoja lauluja ja virsiä, joita mielellään laulaisi, kunhan vain joku vähän auttaisi alkuun.

Tekniikkaa ollenkaan ymmärtämättä kysyn, eikö vaikka nykylaitteita enemmän hyödyntäen olisi mahdollista suoda näille asukkaille tilaisuus esimerkiksi päivittäisiin radiohartauksiin, joihin kotona kenties on tottunut, mutta joita itse ei enää pysty valitsemaan.

Taannoin pääministeri puolusteli omaa oikeuttaan iloon, valoon ja hauskuuteen. On hyvä, että joku muistaa myös hoivakotien asukkaiden oikeudet iloon ja valoon. Totta on, että kukaan meistä ei elä ainoastaan leivästä.