Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 21.9.2022 | Muistisairaskin kaipaa naurua ja sosiaalisuutta

Kuluvalla viikolla vietetään kansainvälistä muistiviikkoa teemalla Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa. Muistiviikkoa vietetään vuosittain kansainvälisen maailman Alzheimer-päivän ympärillä, joka osuu tälle keskiviikkopäivälle. Päijät-Hämeessä muistiviikkoa vietetään järjestämällä kaikille avoimia ja maksuttomia yleisöluentoja ja muistikahviloita.

Suomessa on lähes 200 000 muistisairasta, ja vuosittain muistisairauksiin sairastuu 14 500 uutta ihmistä. Muistisairaudet koskettavat myös läheisiä, joten sairauden kanssa on tavalla tai toisella tekemisissä jopa miljoona suomalaista.

Muistisairauksiin liittyy valitettavan paljon häpeää.

Vielä nykyäänkin muistisairauksiin liittyy valitettavan paljon häpeää ja kielteisiä asenteita. Sairastunut ei välttämättä halua hakeutua lääkäriin oireiden vuoksi, koska pelkää diagnoosia. Siksi on tärkeää, että muistisairauksista puhutaan kunnioittavasti ja avoimesti. Tähän kannustaa myös tämänkertainen teemaviikko.

Muistiystävällinen yhteiskunta tukee muistisairaan itsenäisyyttä, hyvinvointia ja mahdollisuuksia osallistua. Muistiystävällisyys on selkeyttä, tasa-arvoa, ennakkoluulottomuutta ja toisen huomioon ottamista sellaisena kuin hän on. Muistiystävällisessä yhteiskunnassa muistisairas ihminen ja hänen läheisensä elävät hyvää elämää sekä saavat tarvitsemansa tuen ja palvelut kuten kaikki muutkin kansalaiset.

Yksi parhaista lääkkeistä muistisairaalle on yhteinen tekeminen ja toisten seurasta nauttiminen. Ne luovat kokonaisvaltaista hyvinvointia kaikille. Jutustelu, nauraminen ja liikunta pitävät mielen virkeänä ja saattavat helpottaa oloa silloinkin, kun sairaudet jo vaivaavat ja oireet kiusaavat.

Jos lähelläsi on muistisairas, kohtaa hänet ennakkoluuloitta.