Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 28.9.2022 | Energiaa säästämällä tuetaan taistelua

Tässä lehdessä on jälleen mukana Rakentaminen ja asuminen -teemaosio. Vuosien saatossa vastaavissa teemoissamme on julkaistu lukuisia uutisia mitä erilaisimmista selvityksistä, joissa on vertailtu asumisen kustannuksia ja analysoitu niiden kehitystä.

Jutut ovat parhaimmillaan tarjonneet lukijoille rahanarvoisia vinkkejä, joiden tosiasiallinen vaikutus on kuitenkin todennäköisesti jäänyt melko pieneksi. Hinnat ovat nousseet prosenttiyksikön tai pari, ja jokin lämmitysratkaisu on muutaman euron halvempi kuin toinen.

Tänä syksynä on kaikki on toisin. Asumisen ja energian kustannukset muuttuvat niin nopeasti, ettei yksikään selvitys pysy vauhdissa kunnolla mukana. Kaikkiin lukuihin saa vielä laittaa todella monta euroa lisää, kun puhe on sähkön hinnasta. Uutta sähkösopimusta tekevälle kuluttajalle ei tällä hetkellä yksinkertaisesti ole hyviä ja varmoja vaihtoehtoja tarjolla. Iso osa sähköyhtiöistä tarjoaa ainoastaan pörssisähköä, jonka ostaja on arvaamattomien hintaheilahtelujen armoilla.

Tulevan talven aikana yhä useampi meistä tottuukin seuraamaan, mihin vuorokaudenaikaan sähkö on halpaa ja suunnittelemaan sähkön käyttöään sen mukaan. Tätä olisi ollut vaikea nähdä vielä noin vuosi sitten.

Entistä isompien energialaskujen maksaminen ei ole mieltä ylentävää, kun elinkustannukset ovat muutenkin nousussa kiihtyvän inflaation ja korkotason nousun myötä. Yhtälö on sen verran hankala, että se pakottaa ja kannustaa myös hyvätuloisia tarkastelemaan entistä tarkemmin kulutustaan ja karsimaan turhia menoeriä. Pienituloisilla temppu voikin olla huomattavasti vaikeammin tehtävissä, jos kaikki on jo valmiiksi tingitty minimiin.

Nykyinen energiakriisi onkin kaikessa karuudessaan herätys sellaiseen toimintaan, johon meidän olisi syytä ollut joka tapauksessa tarttua ja nopeasti. Turhan energiankulutuksen karsiminen on tehokkain ja järkevin mahdollinen ilmastoteko.

Kaiken lisäksi vielä itänaapurin diktaattori on ajatellut kylvävänsä eripuraa länsimaiden ja niiden kansalaisten keskuuteen energiaruuvia kiristämällä. Jos se yhtään helpottaa, arkisen energian pihistelyn voi hyvin myös ajatella osaksi nykyistä taistelua, johon mekin hyvin pienellä panoksellamme osallistumme.