Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Aikuisneuvolasta hyviä kokemuksia

Lainsäädännön kehittämisessäkin ikäihmisten palveluissa on viime vuosina keskistytty ikääntyneiden viimeisten vuosien palveluun. Palveluasumisen henkilöstömitoitus ja kotipalvelun kehittämien ovat toki tärkeitä asioita.

Vähemmällä huomiolle on jäänyt ikääntyneiden elämän vuosikymmenet ennen näiden raskaampien palveluiden piirin päätymistä.

Kiinnittämällä huomiota ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen heti eläköitymisen alusta lähtien ovat Raahen seudulla saadut kokemukset osoittaneet, että aikuisten neuvola on kansantalouden kannalta järkevää toimintaa. Geriatri Marja-Liisa Karjulan johdolla on siellä tehty uraauurtavaa vanhustyötä yli 15 vuotta.

Aikuisten neuvola on ollut ikääntyvän väestön tukena.

Aikuisten neuvola on ollut ikääntyvän väestön tukena, ja samalla on pystytty ehkäisemään kalliiden hoitomuotojen tarvetta. Neuvolakäynneillä on käyty läpi asiakkaan fyysinen, henkinen ja sosiaalinen tilanne ja annettu lisäohjeita tarpeen mukaan.

Aikuisten neuvola on ollut suosittu, ja siihen on osallistunut noin yhdeksän kymmenestä kutsutusta. Elämäntilanteen hallinnan läpikäynti siirtymävaiheessa työelämästä eläkkeelle on onnistunut.

Pohjimmiltaan terve ihminen voi kärsiä tiedostamattomista terveyshuolista, kuten diabeteksesta, korkeasta verenpaineesta tai taustalla olevasta infektiosta, jotka voivat aiheuttaa vakavia terveysriskejä ja näin ollen laajan sairaanhoidon tarpeen, jos niitä ei havaita ajoissa.

Näennäisesti virkeä ja aktiivinen iäkäs ihminen voi tosiasiassa kärsiä kotonaan yksinäisyydestä, masennuksesta ja turvattomuudesta.

Näitä vanhusten terveyteen ja arjen selviytymiseen kohdistuvia uhkia voitaisiin helposti ehkäistä ennalta ehkäisevillä terveystarkastuksilla, keskusteluilla asiantuntijoiden kanssa ja riittävän tiedon avulla.

Ennalta ehkäisevällä terveystyöllä saadaan selvää säästöä kansantaloudelle ja lisää laadukkaita vuosia seniorikansalaisille. Toivottavasti myös Päijät-Hämeen hyvinvointialueella käynnistetään vastaavaa toiminta, kutsuttakoon sitä sitten aikuis-, vanhus- tai seniorineuvolaksi.

Kirjoittaja on hollolalalainen