Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Orimattilan kaupunginvaltuuston päätös

Orimattilan kaupunginvaltuusto on 26.9. hyväksynyt laajan hyvinvointisuunnitelman vuosille 2022–2026. Suunnitelma laaditaan kerran valtuustokaudessa. Hyvinvointiraportin saamme joka vuosi valiokuntiin ja kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustoon.

Laaja hyvinvointisuunnitelma on tärkeä asiakirja, jota ohjaa kunta- ja terveydenhuoltolaki. Tulevaisuudessa menestyy se kunta, jolla on kyky uudistua ja uudistaa toimintaa ja toimintatapoja.

Suunnitelma on tärkeä työkalu tiedolla johtamiselle. Riittävän tiedon turvin päätöksentekoon tulevat asiat ja muutokset sisältävät jo luontevasti päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnin. Tavoitteet, kohderyhmät, toimenpiteet ja vastuutahot sekä mittarit on kirjattu. Näin päästään seuraamaan onnistumisia ja vähempien onnistumisten kohdalla kirkastetaan valittua tavoitetta ja toimenpidettä.

Hyvinvointia ja terveyttä edistävää on, että hyvinvointialueen tuottamat palvelut ovat toimivia ja perustuslaillisia oikeuksia kunnioittavia.

Valtioneuvoston periaatepäätöksessä 2020 on neljä painopistettä: ”Kaikille mahdollisuus osallisuuteen, hyvät arkiympäristöt, hyvinvointia ja terveyttä edistävä toiminta ja palvelut ja päätöksenteolla vaikuttavuutta. Tämä haastaa virkamiehiä, mutta myös luottamushenkilöitä kokonaisuuksien hallintaan.

Suunnitelmia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä on yli 60, jotka kaikki ovat lakisääteisiä. Nuorten ennaltaehkäisevän työn suunnitelma, Päijät-Hämeen ravitsemusterveyden suunnitelma, Orimattilan lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelma ja Orimattilan suunnitelma ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiseksi, muutaman mainitakseni.

Yhdyspintatyö kaupungin, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin sekä neljännen sektorin, eli yksittäisen asukkaan kanssa on entistä tärkeämpää. Yhdyspinnalla tarkoitetaan kahden tai useamman organisaation välistä toiminnallista yhteyttä.

Valtio palkitsee kuntia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Valtionosuuden nimi on HYTE-kerroin. Kunnan HYTE-kerroin saadaan hyvinvointia ja terveyttä edistävien edellytysten luomisella. Hyvinvoinnin ja terveydenedistämistä tehdään kaupungin kaikilla toimialoilla ja työ vahvistuu eri organisaatioiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa tehtävän työn kautta.

1.1.2023 siirrymme hyvinvointialueen järjestämän ja tuottaman soten, pelastustoimen ja oppilashuollon osalta. Hyvinvointia ja terveyttä edistävää on, että hyvinvointialueen tuottamat palvelut ovat toimivia ja perustuslaillisia oikeuksia kunnioittavia. Vielä joudumme edistämään matalan kynnyksen mahdollisuuksia ilmoittaa epäkohdista. Palautteiden antaminen, positiivinen tai negatiivinen, ei voi tapahtua pelkästään sähköisen palvelimen kautta.

Orimattilassa viime aikoina on ollut keskusteluissa Päijät-Soten kilpailuttama ruokahuolto ja tehostetun palveluasumisen siivouksen taso. Asioihin pureutuminen on hyvinvointia ja terveyttä sekä turvallisuutta edistävää.

Kirjoittaja on Orimattilan hyvinvontivaliokunnan pj., Orimattilan kaupunginhallituksen jäsen ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hallituksen jäsen (kesk.).