Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 12.10.2022 | Kiitos paikallisuutta tukevasta teostasi

Hyvä lehtemme lukija, kiitämme sinua paikallisesta teosta. Se, että viikoittain avaat lehtemme lukeaksesi seutukuntasi asioista, lämmittää ja motivoi tekijätiimimme mieltä.

Viime vuosina kaupunki- eli ilmaisjakelulehdille kuten Seutu4-lehdille ja myös tilattaville paikallislehdille muutoshaasteita on tarjottu kiitettävä määrä ulkoapäin. Kummalliset ajat ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat yhä myös lehdentekoon.

Mainosrahoitteinen, lukijoilleen maksuton suuren jakelumäärän kaupunkilehti on samojen haasteiden edessä kuin lukijansakin arjessaan. Lehti ei päädy 45 000 lukijalle (KMT2022, painetun lehden lukijat) ilman kuluja, jotka syntyvät inflaation höystämänä muun muassa sähkön ja polttoaineiden hinnasta, kuten tavallisissa kotitalouksissakin. Painetulla lehdellä lisänä on vielä huimasti kallistunut sanomalehtipaperin hinta.

Postin toiminta ei edesauta lehtien tilannetta. Liikenne- ja viestintäministeriö esittää postinjakelun harventamista koko maassa viidestä kolmeen päivään viikossa. Lakiluonnoksen mukaan posti saisi päättää päivät alueittain ja vaihdella niitä vapaasti.

Kirjeiden osalta vaihtelu ei ole iso ongelma, mutta posti jakaa myös aikakauslehtiä ja osaa sanomalehdistä. Lehtikustantajia edustavat Medialiitto ja Uutismedian liitto eivät kannata kelluvia, vaan kiinteitä jakelupäiviä.

Samalla kannalla ovat myös kuluttajat. IROResearchin Uutismedian liitolle tekemän mielipidetutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista haluaa, että postia jaetaan koko maassa joka viikko samoina kiinteinä päivinä. Erityisesti jakelupäivien vakiointia vaativat maaseutukuntien ja pikkukaupunkien asukkaat.

Kansalaisten suuri enemmistö haluaa postinsa aamulla tai viimeistään iltapäivällä. Joka neljäs asettaisi takarajan kello 12:een, joka kolmas kello 14:ään ja joka neljäs kello 16:een. Nykyisin osa kuluttajista saa postinsa vasta illalla.

Postin on pakko vastata jaettavien lehtien ja kirjeiden vähenemiseen tavalla tai toisella, mutta jos jakelupalvelut heikkenevät liikaa, siitä kärsivät sekä asiakkaat että painettu media, ja seurauksena on, että jaettava vähenee jatkossa entistä nopeammin.