Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Osaava ja jaksava henkilökunta on laadukkaan varhaiskasvatuksen kivijalka

Pitääkö olla huolissaan, jos päiväkodin väki uupuu ja vaihtaa alaa, kysyy Chiméne Bavard kolumnissaan (ESS 28.10.2022). Pelkkä huolestuminen ei riitä. On pureuduttava laajemmin koko kasvatus- ja opetusalan kentän ongelmaan ja tehtävä toimintaedellytyksiä parantavia muutoksia henkilöstöä kuullen.

Suomessa on kasvatus- ja opetusalalla korkeasti koulutetut ammattilaiset, jotka ymmärtävät lapsen kehityskaudet ja osaavat järjestää pedagogisesti tavoitteellista ja lapsen oppimisvalmiuksia kehittävää toimintaa. Tästä meidän on pidettävä kiinni myös jatkossa.

Saan samaa viestiä päiväkodeista ja kouluista: Lasten levottomuus ja käytösongelmat ovat lisääntyneet. Yhä isompi joukko lapsista ei keskity ohjeiden kuunteluun, ei noudata yhteisiä sääntöjä, eikä tottele aikuisia. Osa lapsista ei osaa enää leikkiä, eikä saa siitä nautintoa.

Lisääntynyt monikulttuurisuus on ihana toivottu rikkaus. Toisesta kulttuurista tulevat lapset vaativat usein enemmän aikuisen ohjausta, esimerkiksi puutteellisen kielitaidon ja erilaisten toimintatapojen johdosta.

Tunnollisella pedagogilla on usein tunne, ettei tavoitteisiin päästä, koska hänellä ei ole riittävästi aikaa lapsille. Työajasta menee liikaa aikaa vastatessa eri kyselyihin, suunnitelmien laatimiseen ja tuen papereita päivittäessä.

Tutkimustulokset osoittavat, että laadukas varhaiskasvatus on lapsen kasvua ja kehitystä edistävää.

Tutkimustulokset osoittavat, että laadukas varhaiskasvatus on lapsen kasvua ja kehitystä edistävää. Laadukkaalla varhaiskasvatuksella pystytään pysäyttämään huono-osaisuuden kierrettä ja lisäämään lasten välistä tasa-arvoa.

Yhteiskunnassa tulisi tukea erityisesti lapsen varhaisia vuosia, johon kuuluu usein myös koko perheen tukeminen.

Meidän tulee edistää varhaiskasvatukseen osallistumisastetta ja pitää huolta, että pitkissä vakituisissa työsuhteissa on riittävästi osaavaa ja jaksavaa henkilökuntaa oikeissa työtehtävissä.

Sosionomien tulisi keskittyä nykyistä enemmän perheiden kokonaisvaltaisen sujuvan arjen tukemiseen. Moni perhe tarvitsee tukea esimerkiksi siinä, miten lapsille asetetaan turvallisia rajoja ja minkä verran lapsen tulee saada yhtämittaista unta yön aikana.

Varhaiskasvatuksen opettajien tulisi voida toteuttaa pedagogista osaamistaan lasten kanssa, yhdessä erityisopettajien kanssa. Lastenhoitajat tukevat omien työtehtäviensä kautta lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Perheiden ja päiväkotien henkilöstön tulisi tuntea, että he kaikki ovat samalla puolella ja jokainen on omasta roolistaan tärkeä henkilö edistämään lapsen kasvua kohti tasapainoista nuoruutta ja aikuisuutta yhteiskunnan täysipainoiseksi jäseneksi.

Meillä on iso haaste pitää varhaiskasvatus- sekä opetusalat houkuttelevina. Tavoitteiden ja työnkuvien selkeyttämisellä, sekä oikeudenmukaisella palkkausjärjestelmällä taataan, että nämä uskomattoman hienot ammatit ovat jatkossakin kiinnostavia.

Lasten vanhempien tulee olla luottavaisia, että heidän lapsensa ovat turvallisissa ja osaavissa käsissä.

Kirjoittaja on kasvatustieteen tohtori, Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas (sd.).