Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 16.11.2022 | Työelämää tutuksi hauskalla tavalla

Lapsiasiavaltuutetun ja yhteistyökumppaneiden Lapset mukaan töihin -päivä järjestetään tulevana perjantaina viidettä kertaa, ja mukaan on lähtenyt jo yli 400 työpaikkaa. Lapsen oikeuksien viikon päätteeksi järjestettävä tapahtumapäivä kannustaa työpaikkoja lapsi- ja perhemyönteisyyteen.

Moni lapsi ei välttämättä tiedä, mitä vanhempi, lähiaikuinen tai isosisarus tekee työkseen. Lapsen on kuitenkin hyvä tietää, missä aikuiset tekevät töitä, mitä työnteko on ja millaisia erilaisia ammatteja on olemassa. On arvokasta välittää tietoa ja antaa lapselle lupa tutustua työpaikan toimintaan.

Lapsi on monessa suhteessa malli­oppija.

Tapahtumapäivänä lapset pääsevät tutustumaan työpaikkoihin, ja työyhteisöt voivat kutsua lapsiryhmiä vieraaksi vaikkapa läheisestä päiväkodista tai koulusta. Päivän aikana lapsille järjestetään esimerkiksi tutustumiskierroksia tai osallistavaa toimintaa. Tarkoituksena ei ole teettää lapsilla työtä.

On erityisen tärkeää, että aikuiset voivat käytännössä näyttää, millaisessa paikassa he työskentelevät. Tärkeää on myös havainnollistaa, millaiset säännöt pätevät työyhteisöissä.

On hyvä muistaa, että lapsi on monessa suhteessa mallioppija. Vanhemman antamalla mallilla on merkitystä sille, millaista käytöstä ja millaisia asioita lapsi pitää tärkeänä.

Kasvatuksen tärkeä tavoite on tukea lasta selviytymään elämässään itsenäisesti. Lapsi kasvaa paitsi osaksi perhettään, myös osaksi yhteiskuntaa. Hyvän kasvatuksen myötä hän oppii, mikä on oikein ja väärin, eikä tätä kasvatusta voi jättää yhteiskunnan harteille.

Yksi lapsen oikeuksiin kirjatuista artikloista muistuttaa, että lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään. Ja nyt myös mahdollisuus tutustua työelämään.