Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Korona ei ole kadonnut keskeltämme

Covid-19 on jäänyt keskellemme uhkaamaan yhdessäoloamme, terveyttämme, työssä käyntiämme ja talouttamme. Suomessa on tehty keskimäärin kaksi virallista koronatestiä asukasta kohden. Koronan ilmaantuvuutta tutkitaan jätevesistä. Testeistä ei ole enää luettavista tautitilannetta, testaustahan on reilusti vähennetty.

Edelleenkään kaikki kansalaiset eivät ole ottaneet ensimmäistäkään koronarokotetta, vaikka se suojaisi vakavalta sairaudelta. Koronan vuoksi tehohoitoa tarvitsevien määrä ei ole suuri, mutta sairaalahoidon tarve Suomessa on ollut viime aikoina korkea, 900–1 000 potilasta on sairaalahoidossa. Päijät-Hämeessäkin sairaalahoidon tarvitsijoita on ennätysmäärä.

Koronaan liittyviä kuolemia meillä on todettu noin 7000. Suhteessa väkilukuumme olemme maailman tilastoissa ykkössijoilla koronakuolleisuudessa.

Miksi meillä ei enää välitetä näin korkeasta kuolleisuudesta tai sairaalahoidon tarpeesta? Kaiken lisäksi long covidin pitkäaikaisiin oireisiin ja seurauksiin kiinnitetään aivan liian vähän huomiota.

Sairaana pitää pysyä kotona.

Onneksi suurin osa väestöstämme ei kuulu riskiryhmiin. Mutta silloin ei ole myöskään mahdollista saada lisäsuojaa tehosterokotuksista.

Meillä eletään nykyisin kuin koronavaara olisi ohitettu. Eipä ole. Altistumista ei pidä peitellä. Kenenkään ei pidä syyllistää itseään koronataudista. Tauti on hoidettava hyvin loppuun asti.

Mutta edelleen kaipaan viranomaisten ohjeistusta ja muistuttamista julkisuudessa paljon enemmän kuin mitä asiasta nyt tiedotetaan. Nyt on tulossa kylmä kausi ja ihmiset sairastuvat muihinkin virustauteihin. Sen tärkeämpää on huolehtia tartuntojen leviämisen ehkäisemisestä.

Meillä pitäisi olla edelleen maskisuositus (FFP2) sellaisissa paikoissa, missä ihmiset joutuvat olemaan lähekkäin erityisesti sisätiloissa. Esimerkiksi Berliinissä jokaisella on oltava maski julkisessa liikenteessä kulkiessaan. Tuossa suurkaupungissa on väkeä saman verran kuin meillä harvaan asutussa Suomessa. Päivittäin tiedotetaan tarkasti koronatilanteesta. Ilmaantuvuus on saatu pienenemään. Kuolleisuus on noin 5 000:n tasolla.

Koronaa ei ole voitettu. Se on vakava tauti ja se aiheuttaa kuolemia. Meidän jokaisen omilla teoilla on merkitys. Maskit kannattaa ottaa käyttöön, vaikka niitä ei suositeltaisikaan. Sairaana pitää pysyä kotona. Toisten joukkoon voi mennä vasta, kun kotitesti on negatiivinen.

Edelleen on jatkuvasti muistettava käsien huolellinen peseminen koulussa, töissä, kotona ja missä ikinä kuljemme. Yskimisohjeita pitää noudattaa. Yleisestä hygieniasta kannattaa pitää huolta etenkin siellä, missä liikkuu väkeä.

Voisimme paljon enemmän kiinnittää huomiota hyvään sisäilmaan. Ilman pitää vaihtua. Koronavirustauti ja myös muut hengitystieinfektiot leviävät ilmateitse. Kouluihin ja laitoksiin kannattaa asentaa tarvittaessa ilmanpuhdistuslaitteita.

Ja ilman muuta koronarokotussuoja kannattaa hakea, jos se edelleen on puutteellinen. Huolehditaan itsestä ja toisistamme, edelleen!

Kirjoittaja on lahtelainen terveystieteiden ja teologian maisteri.