Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | 50 metrin uima-allas saunaa varten?

Yhteiskunnan palveluiden tarjonnan pitää perustua kansalaisten tarpeisiin. Muuten politiikassa ei ole järkeä. Ehkä ei aina muutenkaan.

Poliittisia päätöksiä tehtäessä ihmisten tarpeet luokitellaan kolmeen ryhmään. Ne ovat välttämättömät, tarpeelliset ja kivat. Olen jaottelua esittänyt kuntapolitiikassa 40 vuoden ajan, ja koskaan kukaan ei ole väittänyt, että se on virheellinen.

Hollolan kunnanvaltuusto 14.11. päätti uimahallin peruskorjauksesta. Tulevaisuuteen suuntautuneen puheenvuoron käytti Satu Segersven: ”Nyt remontoidaan näin, mutta jos rahaa riittää ja tarpeet kasvavat, edellytykset uuden uimahallin rakentamiseen ovat olemassa”.

Valtuutetut eivät esittäneet vastaväitteitä.

Hollolan uimahalli tulee olemaan suljettu remontin vuoksi ainakin vuoden. Intohimoisena uimarina ymmärrän ihmisten harmin. Kaikenlaisissa kunnissa ja eri maissa asuneena olen huomannut: kyllä uimari aina veden löytää.

Uimahallin ollessa Hollolassa suljettu käytännön järjestelyillä hoidetaan uimareiden tarpeet. Uimareiksi luen tässä vesijuoksijat ja kaikki veden ihanasta elementistä hyötyvät ja nauttivat ihmiset.

Mielenkiintoisesti ilmestyi uimahallin käyttöön uusi ongelma, saunat. Ne kuulemma ruuhkautuvat. Mikä ilmiö on saunan suosion suuri kasvu? Lapsuudessani yleiset saunat tyydyttivät saunomisen tarpeet, kun ihmisillä ei ollut omia saunoja asunnoissa eikä missään. Eikä suihkuja.

1950-luvulla asuin Pispalassa Haapaniemen yleisen saunan yläkerrassa. Olen kokemusasiantuntija. Kerran viikossa ihmiset kävivät saunassa, ottivat löylyjä ja pesivät isosta padasta ammennetulla vedellä. Muistan: pesuvatiin piti ensin laittaa kylmä vesi, ja sitten kuuma.

Pukuhuoneessa sain puhtaat vaatteet. Uimassa ei käyty, koska Näsijärven uimaranta oli puolen kilometrin päässä.

Herää kysymys kansalaisten tarpeista tänään. Hollolassa uimisen jatkuminen hoidetaan kuljetuksilla lähikuntiin. Ketterä ja uintivoimainen Hollola ne hoitaa. Pulinat pois.

Saunomisen kohonneet tarpeet todennäköisesti johtuvat tolkuttomiksi nousseista energian hinnoista ja kamalista syytöksistä niitä kohtaan, jotka oman kiukaan pesään laittavat kuivia ja savuttomia koivuklapeja. Se on muka ympäristörikos.

Jos saunojen tarve kasvaa, se ei hoidu 50 metrin uima-altaalla. Näyttää siltä, että yleisen saunan tarve on Hollolassa. Jos olisin nuori, pistäisin bisneksen vireille.

Kirjoittaja on hollolalainen kunnanvaltuutettu (ps.).