Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nuorten tilanne huolestuttaa päättäjiä, viranhaltijoita sekä vanhempainyhdistystä

Pidemmän aikaa olemme saaneet lukea lehdistä ja sosiaalisesta mediasta muun muassa puistojen leikkivälineiden rikkomisesta ja keskustan liiketilojen sotkemisesta. Myös Kalliojärven uimaranta on saanut osansa.

Yksin kaupungin omaisuudelle on aiheutunut 50 000 euron vahingot kuluvana vuonna.

Orimattilan keskustassa olevat liikkeet ovat kertoneet myymälöissä tapahtuvasta ilkivallasta sekä käytöshäiriöistä. Koulupäivien jälkeen osa nuorista menee kauppoihin, missä sotketaan paikkoja, vahingoitetaan myyntituotteita ja näpistellään.

Sähkötupakan sekä nuuskan käyttö on nuorten keskuudessa lisääntynyt. Koulua käymättömiä on enemmän. Ilmiöön liittyy usein ahdistuneisuutta sekä muita arkeen vaikuttavia haasteita.

Koulua käymättömiä on enemmän.

Erityisesti Yhteiskoulun vanhempainyhdistys on nostanut näitä ongelmia esiin. Se järjesti 8.11. keskusteluillan päättäjille ja nuorten parissa työskenteleville.

Tilaisuudessa keskusteltiin sääntöjen ja perheen merkityksestä sekä ennaltaehkäisevästä ja korjaavasta työstä nuorten tukena. Todettiin, että nuoret kaipaavat aikuisia rajojen asettamisessa.

Toki valtaosalla Orimattilan nuorista koulu ja arki sujuvat hyvin.

Nuorisotoimi, koulu ja poliisi tekevät yhteistyötä mutta niiden vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset. Ne nuoret, joilla koulu ja arki eivät suju kaipaavat ja tarvitsevat kaikkien aikuisten välittämistä. Sitä on myös se, että aikuiset reagoivat ei-toivottuun käytökseen sellaista havaitessaan.

Orimattilan kokoomuksen mielestä häiritsevä ja vahingollinen käyttäytyminen on saatava loppumaan. Ennaltaehkäisevään työhön sekä kouluissa että vapaa-ajalla tulee sivistys- ja hyvinvointitoimialojen yhteistyönä panostaa.

Myös erilaisia välittömän puuttumisen keinoja on syytä kokeilla.

Monialaista yhteistyötä toimijoiden välillä tulee vahvistaa ja puuttua tilanteeseen tarjoten lapselle, nuorelle ja perheelle tukea arkeen.

Kirjoittaja on Orimattilankokoomuksen varapuheenjohtaja.