Olemme ajautuneet energiakriisin seurauksena sähköpulaan. Energiaviraston suositus on sähkökatkojen välttämiseksi pyrkiä säästämään energiaa erityisesti ”sähköpiikkien” aikaan kello 8–10 ja 16–18. Varsinkin kovina pakkaspäivinä sähkön loppuminen on mahdollista.
Olen kuntapäättäjänä yrittänyt pitää tätä sähköpulaongelmaa esillä muun muassa viimeksi maakuntavaltuustossa, mutta valitettavasti huonolla menestyksellä. Vain perussuomalaiset ja yksi kd-valtuutettu näki tämän huoltovarmuutemme liittyvän ongelman todellisena, muut puolueet eivät.
Maamme hallitus ja eduskunta ovat linjanneet kunnianhimoiset toimet ilmastonsuojelemiseksi. Näitä ovat nopea vihreä siirtymä, fossiilisista polttoaineista ero ja hiilineutraalius maassamme vuonna 2035. Päijät-Hämeen maakunnassa on tavoite vielä kunnianhimoisempi eli vuoteen 2030 mennessä, jota perussuomalaiset eivät kannattaneet.
EU:n tavoite hiilineutraaliudesta vasta vuonna 2050 on mielestäni paljon järkevämpi.
Ilmastokriisi on todellinen, mutta vain oikeat hallitut toimet sen torjumiseksi ovat tärkeitä. On muistettava, että jokainen uusi rekisteröity sähköauto sekä öljylämmityksestä luopunut omakotitalo aiheuttaa kokonaissähkönkulutukseemme uuden lisäkuormituksen.
Esimerkiksi öljylämmityksestä maalämpöön siirtyminen pientalossa lisää kohteen sähkönkulutusta noin 20-kertaiseksi. Nyt veronmaksajien varoilla tuetaan nopeaa hallitsematonta siirtymistä sähkön varaan ja aiheutetaan ongelma sähkön saatavuuteen.
Näin herää kysymys toiminnan järkevyydestä. Jos työntekijällä on sähköauto ja virtaa ei ole, seisooko työmaat ja yritystoiminta? Olemmeko ajamassa itsemme, teollisuutemme ja elinkeinoelämämme näillä poliittisilla ohjauksilla umpikujaan?
Olen valitettavasti törmännyt myös siihen, että kohtalaisen uusia hyvällä hyötysuhteella toimivia öljylämmityksiä on viety romuttamolle. Syynä valtiontuki 4 000 euroa. Tuen saamiselle on vielä ehtona, että öljylämmitysjärjestelmä on hävitettävä.
Kriisin hetkellä ja kovien pakkasien aikana olisi järjestelmää voitu käyttää rinnalla varajärjestelmänä, mutta tuki estää tämänkin mahdollisuuden. Mihin unohtuikaan ympäristönsuojelun kannalta tärkeä kierrätyksen ja lopullisen hiilijalanjäljen sekä kestävän kehityksen huomioiminen?
Mielestäni nämä teot ja valinnat eivät ole ympäristötekoja, eivätkä yhteisten eikä omien varojemme viisasta käyttöä. Olen itsekin aurinkovoimalan omistaja, mutta tuotto tällä hetkellä on nolla.
Pörssisähkön uhrina olen myös kokenut tuulivoimaloiden ongelman huoltovarmuuden suhteen. Eli tarvitsemme vakaampaa ja hajautettua energiatuotantoa, jonka vain tulevaisuuden kehitys voi tuoda tullessaan.
Palaan otsikkoon ”Kuka sammutti valot?”. Mielestäni yksi syyllinen taho löytyy niistä poliittisista puolueista, jotka nämä valtiontuet ja poliittiset linjaukset ovat tehtailleet.
Tulee mieleeni tästä hallitsemattomasti johdetusta vihersiirtymästä Martti Lutherin sanat: ”kaikki hoppu on saatanasta”. Ehdotan poliittisena linjauksena, että siirrymme rauhallisemmin fossiilisista polttoaineista eroon huolehtien sähköntuotannosta ja huoltovarmuudesta.
Kirjoittaja on asikkalalainen maakuntavaltuutettu (ps.).