Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Koronajoulukuu 2022

Kirjoitin joulukuussa 2021 otsikolla Koronajoulukuu 2021. Tämän tekstin otsikko tarkoittaa sitä, että edelleenkin koronavirus liikkuu joukossamme ja aiheuttaa sairastumisia. Syystalvella on annettu neljänsiä rokoteannoksia tietyille kohderyhmille.

Pitkittynyt koronatauti eli long covid kiusaa osaa sairastuneista. Omalta kohdaltani voin kertoa, että suojautuminen palveluammatissani on onnistunut taudin kannalta hyvin.

Pandemian aiheuttamat, jo vähän kirkastuneet pilvet tummenivat uudelleen, kun Venäjä käynnisti hyökkäyksen Ukrainaan 24.2.2022. Näkisin, että sotatoimet olisivat aina vältettävissä, kun vertaa luonnonkatastrofeihin, joita emme voi aina välttää.

Varautuminen luonnon aiheuttamiin tuhoihin on Suomessa jo ennakoinnin taholta pitkällä. Esimerkiksi sähköverkkoa ilmajohdoista maakaapeleihin on siirretty kiitettävällä tavalla. Maa-alueillamme ei ole mannerlaattoja eikä tulivuoria, joten niiden liikehdintä ei aiheuta ongelmia.

Vierailin Islannissa viime lokakuussa ja tutustuin maan olosuhteisiin. Paikallisen ilmatieteenlaitoksen arviot sulkevat maan tiestöä varautumisen näkövinkkelistä ennakoivasti.

Ongelmia syntyy harvoin, kun myrskyn ajan vaarallisimpia tiestön osia on suljettu.

Ongelmia syntyy harvoin, kun myrskyn ajan vaarallisimpia tiestön osia on suljettu.Yöpymisen mahdollisuudet suljetuilla tieosuuksilla on järjestetty. Islannissa tiedetään jo varmuudella, että säätilat aiheuttavat muutoksia arkiseen elämään.

Varasin ratsastusvaelluksen matkani ajaksi. Tuolle päivälle oli luvassa myrskyä ja tiedossa oli, että joitain tieosuuksia aiotaan sulkea. Opas jo enteili, että vaellus peruuntuu säätilan vuoksi.

Islanninhevosilla lähdimme matkaan neljän hengen ja oppaan johdolla. Sadevaatteet yllä, jäätävässä tihkusateessa etenimme upeissa puuttomissa maisemissa, noin puolitoista tuntia. Joen rannalla valokuvasimme hetkemme ja käännyimme takaisin.

Vastatuuli ja jäätävä tihkusade oli ajatukset mykistävä. Sadeasun huppu ei pysynyt kypärän päällä, koska nepparit olivat kuluneet pois. Kylmä oli, kun hepat töltin askellajissa toivat meidät noin tunnin ajan kohti tallia.

Vaellustamme johti suomalainen opas ja turvallisuudentunne oli vahva. Tunsin, että kun oppaamme tunsi hepat ja ne olivat säätiloihin tottuneet, niin olimme riskin osalta turvallisuuden puolella.

Orimattilan kaupunki, vuoden alusta aloittava aluehallinto ja Suomen valtio ovat meidän oppaamme. Riskienhallinta ja varautuminen sekä vaarojen välttäminen kuuluvat yhteiskunnan ja yksilön mahdollisimman häiriöttömän elämän turvaamiseen.

Tiedämme, että häiriötiloja voi syntyä, mutta niiden poistamiseen on vahvat suunnitelmat ja toteutukset. Nykyisin kehotetaan varaamaan koteihin ruokaa muutamiksi päiviksi juuri poikkeavien tilanteiden varalle.

Ilokseni voin kertoa, että Orimattilan kaupunki on perustanut uusia toimia kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja terveyden sekä turvallisuuden edistämiseksi.

Senioriohjaaja aloittaa näillä näkymin tammikuussa. Osallisuuskoordinaattorin toimeen haku aukeaa ennen joulua. Kaupungin henkilöstö saa tuekseen henkilöstöpäällikön. Ravitermein voin ilmaista, että juoksuasema paras mahdollinen!

Kirjoittaja on Orimattilan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen, hyvinvointivaliokunnan pj. sekä Päijät-Hämeen aluevaltuuston ja -hallituksen jäsen (kesk.).