Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Päijät-Häme omaan postilaatikkoon

Paikallislehti Päijät-Hämeen jakelun supistaminen / lopettaminen kylillä, joita sanotaan vähättelevästi syrjäkyliksi tai haja-asutusalueiksi, kohahdutti paikallisia joulun kunniaksi. ”Jos teillä lukijoillamme on vinkkejä toimiviksi telinejakelupaikoiksi alueellanne, niitä voi ehdottaa...”, toivoo paikallislehti.

Valtioneuvoston viestintäosaston tiedotteessa 26.8.2020 tiedotetaan: ”Osana hallitusohjelmaa hallitus on sitoutunut moniäänisen tiedonvälityksen turvaamiseen.

Suomi on harvaan asuttu maa, ja kaupallisin ehdoin toimiva jakeluverkosto ei kata koko maata. Niin kauan kuin paperilehdellä on riittävää kysyntää, tulee viisipäiväinen sanomalehtien jakelu turvata määräaikaisella tuella haja-asutusalueilla...”

Mielestäni tässä syrjitään kuntalaisia, jotka asuvat muualla kuin taajamassa.

Asuinalueelleni Viitailaan Päijät-Häme on saapunut postinjakelun mukana (samoin kuin saman julkaisijan Etelä-Suomen Sanomat, joka on toki maksullinen paperilehti).

Nyt siis sama jakaja ei enää jaakaan ilmaista Päijät-Hämettä, joka on paikallislehti ja myös kunnan tiedotusväline. Mutta kaikenlaista mainospostia kyllä on vara jakaa! Esimerkiksi Postin omaa turhaketta ”Postista”!

Kaikesta yritetään pujahtaa pakoon mainitsemalla, että ”näköislehteä voi lukea netissä jo heti keskiviikkoaamuisin”. Kyllä, mutta kaikki eivät nettiä omista tai osaa käyttää, eikä heitä liioin auta se, että nettiä voi käyttää kirjastossa ja siellä myös saa opetusta. Kirjasto on siellä missä kaikki muukin palvelu, kuntakeskuksessa.

Mielestäni tässä syrjitään kuntalaisia, jotka asuvat muualla kuin taajamassa ja lisäksi oletetaan, että kaikilla on nettiyhteys ja taidot sen käyttöön. Mielestäni Postin ja Asikkalan kunnan pitäisi nyt tätä asiaa pohtia yhdessä Päijät-Häme-lehden julkaisijan kanssa.

Pelkkä jakelutelineiden ehdottaminen tuntuu vakituisesta ”syrjässäasujasta” (sillä nimikkeellä minua on kutsuttu viranhaltijan taholta!) vähättelevältä ja syrjivältä. Täällä ei ole muita jakelutelineitä ollut aikoihin kuin jokaisen oma postilaatikko, joten uudenvuodentoiveeni onkin, että Päijät-Häme jaetaan edelleen siihen jakelutelineeseen!

Kirjoittaja on asikkalalainen.