Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Ammatillisen koulutuksen arvostus ratkaisee osaajapulaa

Useilla aloilla on vajetta työvoimasta ja osaajista, jossain suorastaan huutava pula tekevistä käsistä. Haasteita on niin hoiva-alalla kuin tekniikan sarallakin. Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön mukaan sote-alalla on 10 000–15 000 hoitajan vaje tällä hetkellä.

Ongelman suuria syitä on ammatillisen koulutuksen arvostuksen puute, josta kertovat Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) johdolla tehdyt karmaisevat rahoitusleikkaukset koulutukseen edellisellä hallituskaudella.

Myös korkeakoulutuksen ylikorostaminen ammatillisen koulutuksen kustannuksella aiheuttaa ansaitsematonta haittaa.

Arvostuksen puute heijastelee myös tuiki tärkeiden työharjoittelupaikkojen saatavuuteen. Harjoittelupaikan puuttuminen johtaa haasteisiin osaamisen kartuttamisessa, joka taas hankaloittaa täyden työpanoksen antamista myöhemmin työelämässä. Mainittakoon kuitenkin, että löytyy myös paljon esimerkillisiä työllistäjiä, kuten Hämeenmaa ja Kemppi, jotka pitkäjänteisesti tarjoavat harjoittelumahdollisuuksia ja oppisopimuspaikkoja tulevaisuuden tekijöille.

Yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta on oleellista koulutustason nosto ja kaikkein tärkeintä on saada jokaiselle työikäiselle vähintään toisen asteen koulutus tutkintoineen. Tähän on Sanna Marinin (sd.) nykyhallitus ottanut oikeansuuntaisia askeleita oppivelvollisuuden laajentamisella.

Laadukkaan ammatillisen koulutuksen tae on ensimmäisenä riittävän ja poukkoilemattoman rahoituksen takaaminen oppilaitoksille sekä motivoitunut ja pätevä henkilöstö niissä. Toiseksi koulutuksen rinnalle tarvitaan yrityksiä, jotka tarjoavat käytännön harjoitusta ja toisaalta myös kertovat millaista osaamista koulutettavilta kulloinkin vaaditaan.

Kolmantena tekijänä ovat opinto-ohjaajat, opettajat sekä työvoimapalvelut. He, jotka viestivät koulutuksesta ja jotka ohjaavat vailla koulutusta olevat ja alanvaihtajat työllistymiseen johtaville opintopoluille.

Ammattinsa osaavia tekijöitä saadaan arvostamalla ammatillista koulutusta sen ansaitsemalla tavalla. Arvostuksen tulee näkyä koulutuksen rahoituksen vakautena. Riittävin taloudellisin resurssein varmistetaan väestön koulutustason koheneminen.

Lahti, Päijät-Häme ja Suomi tarvitsee veronmaksajia, joita tehdään vain kouluttamalla tekijöitä ja osaajia työelämään.

Kirjoittaja on koulutuskeskus Salpauksen yhtymähallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuutettu (sd.).