Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tennilä-Voistio on Päijät-Hämeen vuoden kylä – miten kunta vastaa?

Päijät-Hämeen Kylät on valinnut vuoden 2023 kyläksi Tennilä-Voistion kylän, joka on muuten ensimmäinen tämän kunniatittelin saanut hollolalainen kylä. Oletan, että moni kuntalainen tietää, missä Tennilä-Voistio sijaitsee, mutta kerrataan nyt vielä, eli kylämme on osa niin sanottua Keski-Hollolan aluetta ja sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä kuntakeskuksesta Tampereen suuntaan.

Voittomme perustui siihen, että ”hakemuksessa välittyi mielikuva lämminhenkisestä maalaiskylästä, josta löytyy yhteisöllisyyttä ja tekemisen meininkiä” (Päijät-Hämeen Kylät, 2023). Ja näin se onkin, kylässämme järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja yritetään jatkuvasti miettiä, miten kyläläisillä olisi paremmat oltavat täällä. Ja pääosin kaikki tehdään talkoovoimin, ellei sitten jostain saada jotain avustusta.

Viimeisten vuosien aikana yritimme kovasti myös taistella oman lähikoulumme Hälvälän puolesta, mutta valitettavasti politiikka on kovaa, emmekä saaneet kouluamme pitää. Joskin vielä on epäselvää, mihin lapsemme ensi syksynä sijoitetaan, mutta kunnalla varmaan on tähän joku hyvä suunnitelma jo olemassa?

Näissä koulukeskusteluissa kävi ilmi, että Hollolan kunnan tavoitteena on jatkossa kehittää ensisijaisesti kuntakeskuksen ja Nostavan aluetta sekä Kalliola-Paimelaa. Tietysti on selvää, että rahat ovat tiukoilla, ja tiettyjä valintoja pitää tehdä, mutta Hollolan ollessa pinta-alaltaan varsin laaja kunta, ei pitäisi unohtaa muita alueita ja vain jättää ne oman onnensa nojaan.

Jokainen Hollolan kylä on arvokas, ja niiden vetovoimaa tulisi lisätä, jotta saisimme lisää veronmaksajia kuntaan. Ilman palveluita se ei kuitenkaan ole mahdollista, ja siksi haastankin Hollolan kunnan päättäjiä nyt miettimään tosissaan, miten voisimme tehdä Hollolan kylistä vetovoimaisia muuttoa harkitseville ulkopaikkakuntalaisille. Tämä titteli on mielestämme hyvä alku, mutta uskon, että yhdessä voisimme saada aikaan vielä enemmän.

Lopuksi vielä haluan toivottaa kaikki tervetulleiksi maakunnalliseen kyläjuhlaan, joka järjestetään ensi kesänä kylässämme. Tiedot tapahtuman yksityiskohdista julkaistaan kevään aikana, mutta voin jo nyt sanoa, että tätä juhlaa et halua missata.

Kirjoittaja on Tennilä-Voistion kyläyhdistyksen jäsen.