Nykyhallitus on velkaannuttanut maamme nelivuotisen toimikautensa aikana 100 miljardista eurosta lähes 150 miljardiin euroon. Yli 100 vuoden aikajaksona, itsenäisyyden ajan jälkeen, Suomen valtion velka oli 100 miljardia, ja nyt vain 4 vuoden aikana velka on siis kasvanut puolella. Nykyinen vihervasemmistolainen hallitus on valinnut velkaantumisen tien. Näin ei voi jatkua, muutoin hyvinvointivaltiomme tuho on edessä.
Yhtenä korjauskeinona kannatan sitä finanssipolitiikan ajatusmallia, että kun talous on menossa taantumaan, niin silloin verotuksen keventämisen avulla ylläpidetään kysyntää. Joten alentaisin kansalaisten maksamia veroja (mm. ansiotuloveroa/eläkkeistä maksettavaa veroa). Ainakin joksikin aikaa, kunnes talous on saatu pysyvään pidempiaikaiseen kasvuun.
Veroalennuksen myötä ihmisten ostovoima lisääntyy, kun rahaa palkasta tai eläkkeestä jää käteen enemmän. Tavaroiden ja palveluiden kysyntä kasvaa, yritysten liikevaihto paranee, ja näin ne pystyvät työllistämään väkeä enemmän. Josta taas syntyy lisää verotuloja. Hyvän kierre ruokkii itseään, ja sakannut talous alkaa nousta.
Nyt kun hinnat ovat kivunneet ylös ja inflaatio vauhdittunut, niin talousvaikeudet vaan lisääntyvät, ellei tehdä nopeasti korjaavia toimenpiteitä. Myös perintöverotusta voitaisiin tarkastella. Verojen ja taksojen korottaminen kun vain kurjistaa tilannetta entisestään.
Hiljattain olin mukana eräässä aluevaltuuston seminaarissa, jossa sosiaali- ja terveyspuolen suurimpina riskeinä vuoden 2023 hyvinvointialueen talouden toteutuman osalta virkamiesjohtaja piti ikääntyneiden palveluiden ja kuntoutuksen kustannuksia. Samoin tiedämme, että lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden tarjonta ei alkuunkaan pysty vastaamaan kysyntään. Myös kirurgian puolella esim. käsikirurgian leikkausjonot ovat liian pitkät. Hoitajien palkat ovat sillä tasolla, että he vaihtavat alaa. Väliaikaisen veron huojennuksen myötä näihinkin kuluihin saataisiin lisää rahaa, kun verotulot, muutosta seuraavan lyhyen viiveen jälkeen, kasvaisivat.
Toivottavasti seuraavan hallituksen hallitusohjelmaa ovat rakentamassa keskustaoikeisto eli ainakin kokoomus, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset, joiden arvot ovat yhtenäiset muun muassa ”koti, uskonto ja isänmaa” osalta. Niin on toivoa saada velkaantuminen kuriin, Suomen talous kuntoon ja kristilliset perusarvot lainsäädäntötyön pohjaksi.
Kirjoittaja on lahtelainen eduskuntavaaliehdokas (kd.).