Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Palveluverkko on paljon muutakin kuin kouluverkko

Tulevana vuonna tulemme Orimattilassa edelleen edistämään palveluverkkoselvitystä. Tarvitsemme ehdottomasti palveluverkkoselvityksen, jotta saamme luotua suunnitelmaa siitä, miten sivistyksen palveluita tulevaisuudessa toteutetaan.

Menneenä vuonna teimme sivistysvaliokunnassa yksimielisiä päätöksiä esimerkiksi talousarvioon tai palveluverkkoon liittyen. Sivistysvaliokunnassa vallitsee hyvä keskustelun henki, ja olemme olleet todella yksimielisiä esimerkiksi edellä mainituista asioista.

Palveluverkko herättää mietteitä moneen suuntaan. Monia mietityttää erityisesti kouluverkko ja se miten koulujen toiminta tulevaisuudessa järjestetään ja turvataan. Palveluverkko on paljon muutakin kuin kouluverkko.

Palveluverkkoon liittyvät varhaiskasvatuksen palvelut ja sitä myöten päiväkodit. Meillä on haasteita niin koulujen kuin päiväkotien rakennusten suhteen. Osa on kiireellisen korjauksen ja nykyaikaistamisen tarpeessa. Palveluverkkokeskustelu keskittyy pitkälti kyläkoulujen tilanteeseen. Keskustan alueellakin on kouluja ja päiväkoteja, jotka tarvitsevat toimenpiteitä. On pystyttävä luomaan kokonaiskuva tilanteesta, jotta pääsemme tekemään suunnitelmaa, miten kehittää sivistyksen palveluita.

Päätöksentekijöillä kuten viranhaltijoilla tulee olla horisontaalista ajattelua. Strategiset painopisteet ja sitoutuminen suunnitelmiin sekä yhteisesti sovittuihin periaatteisiin auttavat näkemään tavoitteet ja työskentelemään niitä kohti.

Ilman suunnitelmia ja selvityksiä ajelehdimme ja teemme yksittäisiä päätöksiä ilman strategisia suunnitelmia ja toiminnallistamista. Tuolloin on vaarana, että kokonaisuus ei kehity, vaan junnaa paikoillaan eikä pysy mukana niin kansallisen ohjauksen ja kehityksen suuntaviivoissa.

Myös meillä Orimattilassa syntyvyys laskee ja lapsimäärät niin varhaiskasvatuksessa kuin kouluissa vähenevät. Se tarkoittaa sitä, että palveluverkkoa on kehitettävä. Haluamme turvata laadukkaan kasvatuksen ja opetuksen palvelut myös tulevaisuudessa.

Lasten ja nuorten erityisen tuen tarpeet ovat lisääntyneet paljon, ja meidän tulee mahdollistaa lapsille ja nuorille tukea arkeen riittävillä resursseilla sekä mielekkäillä ja tarpeen mukaisilla toimintaympäristöillä. Tulisi mahdollistaa nykyaikaiset oppimisympäristöt ja luoda myös riittävä digitaalinen oppimisympäristö oppimisen tueksi.

Mitä laajempaa palveluverkkoa ylläpidämme, sen haastavampaa meidän on tätä kehitystä tukea. Näin ollen on siis pohdittava sitä, maksammeko seinistä vai edelleen laadukkaasta opetuksesta ja sisällöstä. Itse kannatan jälkimmäistä.

Kirjoittaja on orimattilalainen kaupunginvaltuutettu ja sivistysvaliokunnan pj. (kok.).