Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Nimettömyys suojaa tavista

Seutunelosten Nastola-lehti kertoi viime viikolla Nastolan kirjaston pitkään jatkuneista järjestyshäiriöistä. Jutussa haasteltavana ollut kirjaston asiakas halusi kertoa häiriötapauksista nimettömänä, mikä kiinnitti ainakin yhden lukijamme huomion. Hän kommentoi asiaa sosiaalisessa mediassa näin: "Tällaisia ’nimettömiä’ pitäisi painaa lehtijuttuihin ollenkaan.. Mistäs lukija tietää onko reportterin keksimiä tarinoita.. Jos pystyy syyttämään julkisesti, pitäisi se pystyä tekemään omalla nimellä".

Samaan asiaan on kiinnittänyt Journalisti-lehdessä huomiota myös Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen. Hän arvioi, että anonymiteetin suojissa annetut haastattelut ovat viime aikoina lisääntyneet.

”Siinä, missä anonyymejä haastatteluja ennen pidettiin tärkeänä lähdesuojakysymyksenä etenkin tutkivan journalismin jutuissa, nyt haastateltavia tunnutaan suojeltavan somevihalta”, hän toteaa jutussa.

Tästä on kyse myös viimeviikkoisen Nastola-lehden jutun kohdalla. Kirjaston häiriöiden aiheuttajina ovat valitettavasti olleet pääasiassa nuoret, joiden silmätikuksi tai maalittamisen kohteeksi joutumista haastateltavallamme on ollut syytä pelätä.

Samassa jutussa nimellään esiintyvä kirjaston palvelupäällikkö vahvistaa, että "Tilanteita, jolloin joudutaan pyytämään poistumaan kirjastosta, on kerran, pari viikossa." Hänen mukaansa joskus on jouduttu turvautumaan myös vartijan apuun.

Näin ollen uutisoimamme ilmiö on todennettu myös kirjaston henkilökunnan puolelta, joten toimituksella ei ole ollut syytä epäillä, etteikö asiasta kertoneen kirjaston asiakkaan kuvaukset tapahtumista olisi todellisia.

Journalistin ohjeisiin sitoutuneena lehtenä emme keksi haastateltavia, mutta pienillä paikkakunnilla herkistä aiheista uutisoidessa on joskus perusteltua pitää haastateltavan, varsinkin niin sanotun taviksen, henkilöllisyys salassa. Tavallisen kuntalaisen kohdalla nimettömänä esiintymisen kynnys on huomattavasti matalammalla kuin esimerkiksi poliitikolla tai virkamiehellä. Toimituksessa tiedämme aina haastateltavan henkilöllisyyden.

Olen tietenkin palautteen antajan kanssa samaa mieltä siitä, että periaatteessa melkein mistä tahansa aiheista pitäisi voida keskustella julkisuudessa omalla nimellä. Se on tärkeää niin demokratian kuin yleisen keskusteluilmapiirinkin kannalta. Samalla ymmärrän oikein hyvin, miksi yhä useampi ei näin halua tehdä. Sosiaalisen median -aikakaudella silmätikuksi tai maalittamiseksi joutuminen on valitettavan yleistä.

Seutu4-lehdissä nimettömät haastateltavat ovat kuitenkin harvassa. Sama pätee myös Lukijalta-palstaamme. Siellä rohkaisemme kaikkia kirjoittamaan asiansa omalla nimellään. Nimimerkillä kirjoituksia julkaistaan hyvin vähän, toki joskus, jos aihe katsotaan toimituksessa niin herkäksi, että kirjoittajan henkilöllisyyttä on syytä suojata. Mutta vaikkapa jostakin tienhoidosta tullutta kirjoitusta emme julkaise nimimerkillä.