Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Äänestäkäämme oman alueemme ehdokkaita

Hyvinvointialueet aloittivat virallisesti toimintansa 1.1.2023. Valmistelua aluevaltuustot ovat tehneet jo vuoden ajan, aluevaalien tulosten julkaisemisesta lähtien. Vuodenvaihteeseen asti kunnat ovat maksaneet asukkaittensa sosiaali- ja terveyspalvelut käytön mukaan. Pelastustoimen maksuosuudet kunnille on määräytynyt asukasluvun mukaan.

Hyvinvointialueet saavat rahoituksen tästä eteenpäin valtiolta. Päijät-Hämeen aluehallinnon budjetti on noin 950 miljoonaa euroa, ja sen on riitettävä palveluihin, joita ohjaa pitkälti lait. Emme voi tehdä lisätalousarviopyyntöä valtiolle marraskuussa, jos kassa näyttää heikolta.

Palveluiden tulee olla asukkaille joustavia ja saavutettavia. Samalla niukka talous vaatii sopeuttamistoimia. Sopeuttamistoimilla parhaimmillaan saadaan läpinäkyväksi hyvinvointialueen kyvyt kehittää uudenlaisia tapoja palvella asukkaita.

Toivon suuresti, että Päijät-Hämeen vahva ennakolta tehty uudistamistyö on malli hyvinvointialueille, joissa vasta aloitetaan uudistamistyötä. Alueelliset erot ovat hämmästyttävän suuret euromääräisesti, millaisilla kokonaisuuksilla asukkaiden palveluita tuotetaan.

Tulevissa vaaleissa ratkaistaan edunvalvonta valtion suuntaan. Esitänkin haasteen Päijät-Hämeen äänioikeutetuille, että äänestämme oman alueemme ehdokkaita. Kanta-Häme kuuluu samaan vaalipiiriin, mutta heidän suuntautumisensa palveluiden kehittämisyhteistyössä ei ole Päijät-Hämeeseen vaan muihin suuntiin.

Annammeko äänemme sellaiselle ehdokkaalle, jonka hyvinvointialueen kehittämissuunta on pois meistä? Tietenkin yhteistyötä eri hyvivnvointialueiden kanssa tehdään, myös Kanta-Hämeen.

Kymenlaakso ja Etelä-Karjala ovat myös meitä lähellä ja yhteistyötä on ollut jo pitkään. Aivan pian pääsemme äänestämään eduskuntaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi kansanedustajat. Nämä uuden eduskuntakauden edustajat päättävät hyvinvointialueiden rahoituksen tasosta.

Päijäthämäläinen kansanedustaja tuntee Päijät-Hämeen hyvinvointialueen jo tehdyn kehitystyön ja on meidän edunvalvojamme. En jaksa uskoa, että pontevimpaan edunvalvontaan Päijät-Hämeen puolesta ryhtyisivät muut kuin Päijät-Hämeen omat kansanedustajat.

Kirjoittaja Orimattilan kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, hyvinvointivaliokunnan pj. sekä Päijät-Hämeen aluevaltuuston ja -hallituksen jäsen (kesk.).