Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Hippulat vinkuvat myös säädyllisemmin

Hippulat vinkuvat -sanonnalle löytyy myös muita, vähemmän säädyttömiä tulkintoja kuin Jyrki ­Joensuun 25.1. Hollolan Sanomissa käyttämä. Lainaus kotus.fi -sivustolta: ”Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen mukaan hippulat olivat pieniä koriste- tai muita esineitä reessä tai hevoskärryissä. Kovaa ajettaessa sitten hippulat vinkuivat.”

Sanontaa on käsitelty myös Helsingin Sanomien Kysy Kirstiltä -palstalla. Kirsti kertoi, että Iin ja Kuusamon seudulla hippulat löytyvät miehen jalkojen välistä. Lisäksi hippuloilla on kansan keskuudessa useitakin merkityksiä. Hippulat ovat kenkien nahkaiset nyörit, jotka ovat usein messinkikoristeiset tai solmittu palloiksi. Juostessa ne sitten vinkuvat. Erään tulkinnan mukaan hippulat eli hipulit ovat tossuja. ”Menee niin, että hippulat vinkuu.” Tulkinta on todennäköisesti satakuntalaista perua. Eräs Kirstin lukija kertoi, että hippula (jossain päin Suomea sippula) olisi reen jalaksessa oleva metallinen koukku, johon vetoaisan alapäässä oleva rautainen lenkki pujotetaan. Lähde: Helsingin Sanomat Kysy Kirstiltä 5.6.1994 ja 16.12.2007.

Joten hippulat lienevät vinkuneet jo ennen Jyrki Joensuun syntymää!

Kirjoittaja on hollolalainen.