Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Yhteisestä hankkeesta kiistakapulaksi

Hennan alueen kehittäminen on noussut Orimattilassa jälleen keskusteluun. On paikallaan katsoa taaksepäin, miten nykytilanteeseen on tultu.

Lahden oikoradan suunnittelun yhteydessä silloinen kaupunginvaltuutettu Kalle Jokinen (kok.) huomasi, että Orimattilan alueelle on tulossa sivuutusraiteet. Hän teki aloitteen, jossa esitettiin tutkittavan aseman mahdollisuutta.

Kun oikorata valmistui 2006, aloitti kaupunki asuin-/teollisuusalueen kaavoituksen. Mukaan tuli rakennusliike SRV. Vuonna 2010 pidetyn arkkitehtikilpailun voittaneen suunnitelman mukainen osayleiskaava valmistui 2011, ja seuraavana vuonna kaupunki alkoi ostaa maata.

Eduskuntaan siirtynyt ja liikennevaliokunnassa toiminut Jokinen tapasi Liikenneviraston pääjohtajan ja sai tältä lupauksen aseman rakentamisesta.

Tavoitteet asetettiin 20–30 ­vuoden ­päähän.

Silloisessa valtuustossa vallitsi yksimielisyys uudesta kaupunginosasta. Ilmeni jopa pientä kisailua siitä, mikä ryhmä pääsee eniten myötävaikuttamaan hankkeeseen.

Mitään pikavoittoja ei kuitenkaan oltu hakemassa, tavoitteet asetettiin 20–30 vuoden päähän. Henna nähtiin keinona säilyttää Orimattila itsenäisen kuntana. Lahden kaupunki ja tuolloinen maan hallitus olivat erittäin innokkaita ajamaan kuntaliitoksia.

Finanssikriisin ja sitä seuranneen eurokriisin myötä SRV vetäytyi hankkeesta. Vaalikaudet 2013–2021 olivatkin sisäisen kädenväännön ja pysähtyneisyyden aikaa. Tavoitetta pidettiin strategioissa mukana mutta kykyä sen edistämiseen ei ollut.

Kuvaavia ovat tuolloin kahden kaupungin palveluksesta lähteneen työntekijän kommentit, joissa muistelen heidän todenneen, että ryhtyminen Henna-asiassa liian aktiiviseksi toi sangollisen lokaa päälle sosiaalisessa mediassa ja joiltain päättäjiltä. Myöskään silloinen korkein virkamiesjohto ei ymmärtääkseni ollut erityisen sitoutunut hankkeeseen.

Asema kuitenkin valmistui ajallaan. Kalle Jokisen yhteydenotto liikenneministeri Anne Berneriin varmisti myös henkilöliikenteen alkamisen joulukuussa 2017.

Merkille pantavaa on, että Orimattilan ulkopuoliset tahot, esimerkiksi aluetutkijat, pitävät radan varteen vajaan tunnin matkan päähän pääkaupunkiseudusta sijoittuvaa asuinaluetta järkevänä ja toteuttamiskelpoisena. Näkeekö joskus kaukaa paremmin kuin läheltä?

Kirjoittaja on orimattilalainen.