Suomi on muuttumassa yhä moniarvoisemmaksi, ja erittäin monelta yksilöltä ja perheeltä on kateissa elämää rakentava ja tukeva sisältö.
Ylen tehtävänä on vahvistaa kansaamme henkisesti ja sivistyksellisesti ja tuottaa muun muassa hartausohjelmia.
Liian moni Suomessa päätyy elämässään umpikujaan. Raamatun sana vahvisti kansaamme viime sotien aikana ja niiden jälkeisinä vuosikymmeninä. Nyt globaalien vaarojen ja Venäjän jälleen uhatessa kansamme tarvitsee vahvan henkisen selkärangan ja viestin toivosta.
En ymmärrä, miksi Yle ”häpeää” kristillistä sisältöä kantavia ohjelmia. Vielä runsas vuosi sitten aamuhartaus lähetettiin Ylen 1:llä kello 6.50 ja uusintana kello 7.50. Sitten Yle lopetti toiston, kun käyttöön otettiin pikauusintojen välttämisen periaate.
Aamuhartaus jätettiin vain aiemmalle paikalleen, varhaisaamuun ja hyvin monelle töihin lähtevälle ja kotona kuuntelevalle sopivampaan myöhempään aikaan sijoitettiin uusi Ykköskolumni. Sillä on huomattavasti vähemmän merkitystä jokapäiväisen jaksamisen kannalta. Joskus kuulostaa siltä, että kolumnisti pyrkii vain täyttämään tarvittavat 6–7 minuuttia, kun mitään oleellista sanottavaa ei ole.
En ymmärrä, miksi Yle ”häpeää” kristillistä sisältöä kantavia ohjelmia.
Sen sijaan hartauksien pitäjät ovat eri kirkkokuntien ammattipuhujia, kirkkoherroja ynnä muita tai tavallisia kansalaisia, jotka ovat kokeneet jotain merkittävää. He laativat puheensa syvällisesti pohdiskellen ja hyviä elämänohjeita ja -viisauksia antaen. Niitä kuunnellessa aika ei mene hukkaan, ja saaduilla ohjeilla on merkitystä kuulijan elämässä.
Myös aamun hartaat sävelet ovat nykyisin jo kello 6.35–6.50, kun ennen nekin tulivat aamun parhaaseen kuunteluaikaan kello 7.35-7.50. Illalla hartaat sävelet ja iltahartaus tulevat totuttuun hyvään kuunteluaikaan kello 18.35–19.
Hengellinen musiikki päivittäin sopivina annoksina on erittäin sykähdyttävää sekä vahvasti tunteita ja niin ajallista kuin taivastoivoa herättävää. Klassinen musiikki, vaikka on kaunista kuunneltavaa, ei yllä vastaaviin merkityksiin.
Mielelläni annan Ylen 1:lle kiitoksen siitä, että sekä aamu- että iltahartaus ja hartaat sävelet lähetetään joka arkipäivä ja kaksi jumalanpalvelusta sunnuntaisin. Myös perjantaisin lähetettävä pitkä musiikkihartaus oli piristävä uudistus! Lauantaina illan suussa on jokaisen työviikon päätteeksi pieni juhlahetki kello 18, kun saamme kuulla perinteiset ehtookellot ja sen jälkeen iltahartauden.
Moni meistä olisi todella kiitollinen, jos aamuhartaus palautettaisiin totutulle, jo vuosikymmeniä käytössä olleelle, paikalleen kello 7.50. Tämän vuoden alussa koimme toisen pettymyksen, kun iltahartauden toinen lähetys kello 23 katosi. Meillä iltakukkujilla se on ollut erittäin odotettu, varsinkin silloin, kun alkuillan menojen takia ensimmäistä lähetystä ei pääse kuuntelemaan.
Iltahartauden uusinnan paikalle laitettiin ”lupaa kysymättä” kuuluttajan lukema Iltalamppu. Sitä ”höpötystä” jaksaa harvoin seurata, kun kuuntelu vaatii huomattavaa keskittymistä ja jatkumon seuraamista illasta toiseen. Mieluummin haluaisi kuulla syviä elämän tuntoja luotaavaa hartauspuhetta.
Lähetän Ylelle vahvan toivomuksen, että kanavan ohjelmista päättävät palauttavat myös iltahartauden toisen lähetyksen tuonne myöhäisiltaan, jolloin valmistaudumme yöpuulle.
Hartausohjelmien sisällöt ovat nykyisin hyvin vaihtelevia, mikä on ymmärrettävää tässä moninaistuvassa maailmassa. Haluan kuitenkin painottaa, että Ylen Hartausohjelmien valvontaelimen tulee huolehtia, että kristilliset ohjelmat eivät sisällä kristinuskon vastaisia viestejä.
Kirjoittaja on asikkalalainen DI ja kansanedustajaehdokas (kd.).