Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ikä on rikkautta

”Ikääntyneet ovat kestävyystae, eivät kestävyysvaje”, on poliitikko Vappu Taipale todennut. Ikääntyneet ovat kuluttajia, palveluiden käyttäjiä ja vapaaehtoistyön tekijöitä, jotka hoitavat usein pyyteettä lastenlapsiaan ja ovat sitä kautta iso apu yhteiskunnallemme. Iäkkäät ansaitsevat hyvät palvelut, sillä he ovat hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneet. Jokainen meistä toivoo, että saamme vanhana apua sekä hyvää ja kunnioittavaa kohtelua.

Suurin osa vanhuksista pystyy asumaan kodissaan avun turvin. Joskus palvelutalo on kuitenkin oikea ratkaisu. Silloin toimintatavat ratkaisevat, onko se säilömispaikka vai koti. Hoitotyön kulttuurissa onkin paljon muutettavaa.

Asiakaslähtöisyys tarkoittaa sitä, että jokainen voi elää oman näköistä elämää myös palvelutalossa. Se tarkoittaa sitä, että suihkussa ei tarvitse käydä täsmälleen kello 9. Se tarkoittaa sitä, että vanhusten tapoja kunnioitetaan, omia rytmejä voi noudattaa ja ulkoilu kuuluu jokaiseen päivään.

Kotihoito on ahtaalla: hoitajia ei tahdo löytyä, kiire on kova ja tieto ei siirry.

Teknologiaan laitetaan toiveita, mutta se ei pysty korvaamaan ihmisten välistä kohtaamista. Kotihoito tarvitsisi myös hoitajamitoituksen – mutta sellaisen, joka ottaa huomioon hoidon tarpeet. Työnjakoa kehittämällä voidaan helpottaa resurssipulaa ja saada turvallinen omahoitaja jokaiselle asiakkaalle.

Moni haluaa elää yksin, eikä yksin asuminen aina tarkoita yksinäisyyttä. Vastentahtoinen yksinäisyys on kuitenkin tappavaa. Se luo turvattomuutta ja pärjäämättömyyttä.

Yhdistykset ja järjestöt voivat tarjota ikääntyneille kohtaamispaikkoja, jos niiden arvo ymmärretään ja näitä tahoja tuetaan. Erilaiset tukihenkilötoimijat sekä päiväkeskukset olisi tärkeä ottaa laajemmin mukaan toimimaan.

Suomalaiset hoitavat ikääntyneitä omaisiaan joukoittain ilman palkkaa. Jos vointi yhtäkkiä muuttuu, voivat tilanteet olla vaikeita työssä käyville. Tämän vuoksi omaistaan hoitaville tulisi mahdollistaa osittainen hoitotuki tai mahdollisuus saada palkatonta vapaata asioiden hoitamiseen.

Kustannukset nousevat, ja siksi on varmistettava, että ikääntyneet tulevat toimeen eläkkeellään. Eläkkeitä on nostettava riittävästi indeksien mukaisesti, lääkkeiden korvauskattoa on syytä laskea tai ainakin jäädyttää. Eläkkeensaajan hoitotukea voitaisiin nostaa, kotitalousvähennyksen omavastuuta laskea ja määrää korottaa.

Ihmiset elävät yhä pidempään ja parempikuntoisina, joten ikääntyminen ei tarkoita automaattisesti suurempia sote-kustannuksia. Ikääntyneet ovat ansainneet hyvät eläkepäivät. On yhteiskunnan menestyksen mittari, että meillä on hyvinvoivia ikääntyneitä. Lopetetaan puhe siitä, että he ovat vain taakka. Sen sijaan iloitaan, että meillä on paljon hyvinvoivia senioreja.

Kirjoittaja on terveydenhoitaja, kansanedustajaehdokas (sd.) ja Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja.