Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 15.2.2023 Kenellä onkaan viisastenkivi kouluasioissa

Harva kuntapolitiikan kenttään kuuluva asia nostaa samalla tavoin tunteita pintaan kuin kunnan tai kaupungin kouluverkosta päättäminen. Päätöksiä pitäisi pystyä tietenkin tekemään olemassa olevan tiedon, kuten tulevien vuosien oppilasennusteiden, pohjalta, mutta tietojen päivittyessä päätöksiä on jouduttu pyörtämäänkin.

Näin kävi esimerkiksi Villähteellä sijaitsevan Kartanon koulun Kankaantien toimipisteen kanssa. Tämän koulun osalta oli jo tehty päätös, että kouluun jää aikaisempien 1.–6.-luokkien sijaan vain 1.–2.-luokkien opetus. Suunnitelmia on nyt alkuvuodesta kuitenkin muutettu, koska Erstan–Villähteen alueen uusi oppilasennuste on aiempia ennusteita positiivisempi.

Sen sijaan Hollolan Hälvälän koululla ollaan edelleen ensi syksynä laittamassa ovia kiinni, osaksi juuri tulevien oppilasmääräennusteiden vuoksi. Hollolan kunnanvaltuustossa asiasta on tosin kuultu toisenlaisiakin puheenvuoroja, ja siellä on todettu, että aikaisempien vuosien synkät ennusteet oppilasmäärien tippumisesta eivät ole sellaisenaan toteutuneet.

Myös Orimattilassa on väännetty kyläkoulujen tulevaisuudesta jo vuosikausia. Asikkalassa uuden Vääksyn yhteiskoulun rakentamisesta ja koosta taisteltiin lukuisissa valtuustokokouksissa ja yleisönosastokirjoituksissa.

Varsinaista viisastenkiveä kouluasioissa tuskin on kenelläkään. Olosuhteet, etäisyydet, rakennusten kunto ja monet muut asiat vaihtelevat paikkakunnittain. Jos kylällä on vanha sisäilmaongelmainen koulurakennus ja vaikkapa kymmenen kilometrin päässä keskustaajamassa puolestaan muutama vuosi sitten rakennettu koulu moderneine oppimisympäristöineen, paine keskittää opetusta keskustaajamaan on varmasti suuri, varsinkin jos tilaa oppilaille riittää.

Toisaalta kyläkoulut ovat usein lähiympäristönsä hermokeskuksia tarjoten kyläläisille esimerkiksi harrastustiloja koulupäivien ulkopuolella. Lapsiperhe on voinut valita asuinpaikkansa hyvämaineisen kyläkoulun sijainnin perusteella.

Kääntyivätpä kuntapolitiikkojen päätökset suuntaan tai toiseen, tärkeintä olisi, että tieto päätöksistä ja niiden vaikutuksista lasten koulupolkuun kulkisi kylille ja vanhemmille mahdollisimman nopeasti ja selkeästi.