Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kellokkaat viestittävät puolueen arvoista

Sanna Marin antoi ymmärtää, että kaikki perussuomalaiset ovat rasisteja. Marin kertoi myös SDP:n ja PS:n ”arvopohjan” olevan niin kaukana toisistaan, että yhteistyölle ei ole edellytyksiä. Somessa heitetään estottomasti herjaa, mutta pääministerin pitää pysyä asiallisena, vaikka avustajat mitä kirjoittaisivat.

Puolueiden arvopohjaa on toki kiintoisaa tarkastella. Mikään puolue ei ole yksillä aivoilla ajatteleva olento. Onneksi! Jokainen puolue koostuu yksilöistä, eri tavoilla ajattelevista ihmisistä.

Pohjois-Koreassa ihanteena on kansalaisten yksilöllisyyden katoaminen, mutta ei Suomessa. Lisäksi puolueet muuttuvat jatkuvasti. Orpon kokoomus ja Rihtniemen kokoomus ovat hyvin erilaisia. Tannerin sosialidemokraateilla on vähän yhteistä 2000-luvun demareiden kanssa, jos nämä edes tietävät mitä teki Väinö Tanner. Hän kaveerasi tiukan talousmiehen Risto Rytin kanssa – eiks ole kamalaa! He istuivat samaan aikaan vankilassakin – nämä kunnian miehet!

Puolueen historian tunteminen lisää ymmärrystä, mutta se ei auta tänä päivänä. Saisimmeko paremmin selkoa puolueesta, kun tarkastelemme sen nykyisiä jäseniä? Olenko tyypillinen perussuomalainen tehtyäni neljä yliopistotutkintoa Sveitsissä ja Suomessa?

Minusta tuntuu ihan tyypilliseltä, kun alue- ja kuntapolitiikassa keskustelen järkevien perussuomalaisten kanssa. Rasismin häivääkään en ole havainnut. Taisi pääministeri höpistä harhojen vallassa.

Puolue koostuu ihmisistä. Ihmisyksilön arvomaailmaa voi tarkastella sen mukaan, miten hän käyttää aikaansa itsenäisesti, täysin omilla ehdoillaan. Vapaa-ajallaan hän tekee sitä mitä pitää oikeana, toimii siis arvojensa mukaisesti. Vapaa-ajan vietto kertoo tärkeiden arvojen diagnoosin.

Joku kansalainen lukee Suomen Kuvalehteä, hakeutuu henkeviin keskusteluihin, laulaa kuorossa, nauttii luonnosta, auttaa pyyteettömästi. Hän ajattelee, ja harrastaa elinikäistä oppimista.

Toisen omaehtoinen harrastuneisuus suuntautuu bilettämiseen ja festareihin. Ne ovat hänelle sitä parasta, oikeaa omaa elämää, jota viettämään hän rientää töiltä välttyessään. Hänen henkistä ravintoaan ovat viihdebisneksen tuotteet, joita kritiikitön lauma ahmii.

Jos bilehileeltä kysyy, mitä mahtaisivat Tanner ja Snellman tuumia nykyisestä linjastamme, hän vastaa: missä bändissä ne laulaa?

En tiedä, että olisi tehty kunnon tutkimus puoluejohtajien arvoista. Sen tiedän, että teot aina kertovat totuudesta enemmän kuin sanat. Puolueiden arvopohjia kuvastaa se, millaisista johtajista puolueen jäsenet tykkäävät.

Kirjoittaja on aluevaltuuston 2. vpj (ps.) Hämeenkoskelta.