Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hyvinvointialueen omavalvontaohjelma

Päijät-Hämeen aluehallitus hyväksyi 12.12.2022 omavalvontaohjelman. Omavalvonnan suunnitelma alueellamme on luvattu alkuvuodeksi 2023. Omavalvonta on lakiin kirjoitettu ja sen noudattaminen kuuluu julkiselle ja yksityiselle palveluntuottajalle.

Hyvinvointialueemme kotisivuille on kirjattu: ”Omavalvonta on ennen kaikkea hyvinvointialueen rakenteessa ja päivittäisessä toiminnassa elävä toimintakulttuuri. Se sisältää seuranta- ja palautejärjestelmän, joka tukee palvelujen kehittämistä, laadun varmistamista ja johtamista”.

Nostan esiin yhden esimerkin, kuinka vaikeaa epäkohtien korjaaminen saattaa olla. Attendo Vireko tuottaa ateriapalveluita hyvinvointialueelle Orimattilan kaupungin omistamassa terveysaseman kiinteistössä. Helmikuussa 2022 otin vastaan ensimmäiset palautteet aterioiden kylmyydestä, laadusta ja määrästä sekä ruokalistan mukaisten aterioiden toteutumattomuudesta.

Olin tuottajaan yhteydessä, ja he ottivat palautteeni vastaan ilmoittaen, että keskustelevat jatkossa ainoastaan tilaajan kanssa. Toimialajohtaja hyvinvointialueella on ottanut kiitettävästi vastaan jokaisen palautteen, jonka olen vienyt tämän kuluneen vuoden aikana.

Attendo Vireko on myöntänyt julkisestikin, että ruoka ei ole ollut aina sopimusten mukaista. Ikävää on se, että selkeitä virheitä ei ole saatu kokonaisuudessa korjattua. Ravitseva ruoka on jokaisen perusoikeus ja olen todella pahoillani vallitsevasta tilanteesta.

Odotan hyvinvointialueen omavalvonnan suunnitelmaa ja palautejärjestelmää, jonka jalkauttaminen alueen palveluiden käyttäjille tulee tehdä helppokäyttöiseksi. Vastuu valvonnasta ja sopimusten noudattamisesta on yksiselitteisesti hyvinvointialueella.

Vastuu palvelun tuottajalla on sopimukseen kirjattu ja virheiden korjaus on velvollisuus. Vuosi on liian pitkä aika korjata epäkohtia, ja enää en usko, että on ollut vaikeuksia tuotannon käynnistämisessä.

Kirjoittaja on Orimattilan kaupunginvaltuutettu ja -hallituksen jäsen, hyvinvointivaliokunnan pj sekä Päijät-Hämeen aluevaltuutettu ja -hallituksen jäsen (kesk.).