Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomen ei pitäisi kovasti uhota

Maailmalla on nähtävissä nyt voimakkaita sotilaallisia jännitteitä ja valtioiden välisiä vastakkainasetteluja. Asioiden kehityskulku kiinnostaa nyt meitä suomalaisia erityisesti siitä syystä, että emme ole vielä täysin varmoja, mihin tämä kaikki tulee vielä johtamaan.

Kouluissa minulle on kertynyt suoritettuja turvallisuusalan opintoja noin 6,5 vuoden opintopisteitä vastaava määrä.

Korkeakoulussa kiinnostukseni kohteena oli ajankohtaisesti tärkeä varautuminen. Turvallisuuden ja riskienhallinnan opinnoissani täydensin osaamistani opiskelemalla erityisesti kriittisen infrastruktuurin suojaamista, kyberturvallisuuden hallintaa, ympäristöriskien hallintaa, sekä riskienhallintaa ja turvallisuusjohtamista.

Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat huonot. Molemmilla mailla on mittavaa asevoimaa. Nato laajenee mahdollisesti entisestään Suomen ja Ruotsin osalta. Samaan aikaan Venäjä vahvistaa suhteitaan Kiinan kanssa. Jännitteet ovat kovat.

Sodan eskaloituminen voi pahimmillaan johtaa kolmanteen maailman­sotaan.

Sodan eskaloituminen voi pahimmillaan johtaa kolmanteen maailmansotaan. Viisaat poliittiset päätökset ovat nyt kullan arvoisia. Kyösti Kallion kaltaisille poliittisille esikuville olisi taas tarvetta. Suomen ei pitäisi kovasti uhota mihinkään suuntaan. Laiha sopu on usein parempi kuin lihava riita.

Tästäkin huolimatta on löydettävä keinoja Ukrainan tukemiseen. Pienellä valtiollamme on nyt kiire tehdä hyviä päätöksiä. Turvallisuuspoikkeamiin voidaankin varautua proaktiivisesti eli ennaltaehkäisevästi.

Erityisen tärkeää on nyt suojata kriittistä infrastruktuuriamme. Tämä on haastavaa maailmassa, jossa olemme niin riippuvaisia sähköstä ja sähköisistä järjestelmistä. Olemme haavoittuvaisia kyberhyökkäyksille, jotka voivat lamaannuttaa elintärkeitä toimintoja Suomessa.

Poliisille, pelastustoimelle, puolustusvoimille ja rajavartiolaitokselle on nyt löydyttävä paremmat resurssit toimia. Samaan aikaan meidän on ryhdyttävä toimenpiteisiin kotimaisen ruuan tuotannon, tarvitsemamme energian, terveydenhuollon ja muutenkin tärkeän omavaraisuutemme turvaamiseksi kriisitilanteissa.

Tärkeiden toimintojen turvaaminen ei ole helppoa, kun valtion velkaantuminen on jatkanut syöksylaskuaan. Seuraavan vaalikauden aikana tehdäänkin historiallisesti hyviä tai huonoja päätöksiä. Suomi on ennenkin ollut uhkaavassa ja vaikeassa tilanteessa.

Älkäämme pitäkö Suomen itsenäisyyttä, demokratiaa ja hyvinvointivaltiota itsestään selvänä. Varautumisen ja rukouksien aika rakkaan isänmaamme puolesta on nyt.

Kirjoittaja on Hollolan kristillisdemokraattisen paikallisosaston varapuheenjohtaja, Hollolan kunnanvaltuuston varavaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (kd.).