Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jo riittää sote-vouhotus, oikeita päätöksiä kehiin

Kansanedustajaehdokkaat tuovat kilvan esiin yhteiskunnan mätäpaiseita. Sote ja koulutus nousevat ylitse muiden.

Hyvinvointialueet huutavat jo nyt lisärahoituksen tarvetta, jotta palveluiden laatu ja saatavuus saataisiin turvattua. Valtio rahoittaa hyvinvointialueita, mutta silti tarvitaan lisää resursseja ja rahoitusta. Oppositiopuolueet lupaavat suitsia velanottoa, mutta käykö niin, että yhdenvertaisista palveluista, hoivasta ja perustarpeista joudutaan silloin tinkimään?

”Realistinen poliitikko ymmärtää, että soten rahoituksesta ei juuri voi leikata, vaan tarvitsemme lisää resursseja ja niiden asiakaslähtöistä kohdentamista”, kirjoittaa Sari Niinistö (kok.) (ESS 18.2.). Hän puhuu samassa artikkelissa myös hyvälaatuisesta hoivasta, joka vaatii osaavat ja motivoituneet tekijät, jolloin johtopäätökseksi tulee, että päijäthämäläisen hoivan taso tullee laskemaan korkealaatuisesta hyvään tasoon. Voi meitä.

Henkilöstöpulasta on tiedetty jo vuosikymmen sitten, mutta nyt vasta on herätty reaalimaailmaan. Hoitajien koulutuspaikkoja on lisätty, mutta hakijoita, ymmärrettävästi, ei ole riittävästi.

Onko lisäkoulutettavien sisäänottokriteereistä ja koulutuksen laadusta vastaavasti tingitty? Mikäli näin on, se kostautuu meille sote-palveluja käyttäville asiakkaille. Lääkäripula on ollut jo kauan tosiasia, mutta missään ei puhuta, onko lääkärikoulutuksen lisäpaikkoja nostettu suhteessa tämän päivän lääkärivajeeseen. Nyt pitäisi valtion jyrähtää, ettei mennä ojasta allikkoon.

Tammikuussa eduskunta hyväksyi hoitajamitoituksen lykkäyksen vuoden 2023 loppuun. Jälleen kerran käveltiin hoitajien yli, vaikka hyvin tiedettiin, että mitoitus oli inhimillinen kädenojennus hoitajien alimitoitettuun ja raskaaseen työhön.

Työnjakoa ja tehtävärakennetta olisi ehditty jo moneen kertaan muokata, mutta minkäs teet, kun puuttuu johdon asiantuntemus ja kyvyttömyys tuottavuuden, työnjaon ja tehtävärakenteiden kehittämiseen? Ehdokas Rive (kok.) mainitsi (Seutu4 15.2.), että mittavassa osassa hoivassa tehtävää työtä ei tarvita sairaanhoitajan tai lähihoitajan osaamista ja vertaa tehostetun palveluasumisen hoivaa omaishoitajan osaamiseen kotona. Hoitajamitoituksen desimaaleja ei Riven mukaan pidä tuijottaa. Lain yli voidaan siis hyvin kävellä?

Korostan, että nimensä mukaisesti tehostetussa palveluasumisessa hoidetaan jo niin huonokuntoisia vanhuksia, ettei kodinhoitajien ja hoiva-avustajien ammattitaito millään riitä korkeatasoiseen hoivaan, johon Suomea rakentaneet vanhuksemme ovat viimeisinä elinvuosinaan täysin oikeutettuja. Sairaanhoitajien ja lähihoitajien pulaa ei ratkaista siirtämällä heidät erikoissairaanhoitoon ja päivystykseen ja jättämällä vanhukset tehostetussa palveluasumisessa kodinhoitajien käsiin.

Jo riittää sote-vouhotus! Ratkaisun on löydyttävä uudenlaisesta sote-rakenteesta, pikaisista työnjaon ja tehtävärakenteiden kehittämisistä sekä uuden hyvinvointialueen hallituksen ja valtuuston päätöksistä, joissa muiden muassa Rive ja Niinistö ovat niitä tekemässä.

Kirjoittaja vääksyläinen sairaanhoitaja.