Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomalaisten haaveet perheestä ja omista lapsista romuttumassa

Samaan aikaan, kun moni suomalainen syystä tai toisesta joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, on hallituksen päättämä Kela-korvauksen poisto romuttamassa monen suomalaisen haaveet perheestä ja omista lapsista. Lähes puolet suomalaisten perheiden lapsihaaveisiin liittyvistä hedelmöityshoidoista tehdään yksityisillä klinikoilla.

Suomen hallitus päätti poistaa valtaosan yksityisten lääkärikäyntien Kela-korvauksista tammikuusta 2023 lähtien. Mukana ovat esimerkiksi fysioterapian käynnit, osa gynekologin käynneistä ja myös hedelmöityshoidot. Hallitus halusi siis vaikeuttaa suomalaisten toiveita vanhemmuudesta entisestään.

Onko meillä Suomessa varaa siihen, että Kela-korvausten pienenemisen myötä hedelmöityshoitoihin hakeutuvien ihmisten määrän annetaan vähentyä samaan aikaan, kun sen arvioidaan pahentavan entisestään julkisen sairaanhoidon ruuhkia? Toisin sanoen hedelmöityshoitoihin hakeutumiset vähenevät, kun yhä harvemmalla on yksinkertaisesti varaa yksityiseen klinikkaan.

Suomalaisten tarve hedelmöityshoidoille on lisääntynyt erilaisista syistä johtuen, mutta se ei tarkoita, etteikö iso osa suomalaisia haluaisi saada omia lapsia. Päinvastoin. Tutkimusten mukaan ero toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä on tällä hetkellä noin 0,6 lasta 46–54-vuotiaiden ikäryhmässä.

Iso osa suomalaisia haluaisi enemmän lapsia – yleisimmin kaksi lasta – mutta näitä tavoitteita ei suomalaisissa perheissä saavuteta. Yhä suurempi osa suomalaisista ei saa toiveista huolimatta lainkaan lapsia tai he saavat lapsia vähemmän kuin olisivat toivoneet.

Suomessa hedelmöityshoitojen kautta syntyy myös vähemmän lapsia verrattuna muihin Pohjoismaihin. Esimerkiksi Tanskassa 10 prosenttia lapsista syntyy hedelmöityshoitojen kautta, kun Suomessa luku on 5 prosenttia.

Vuoden 2022 syntyvyysluvut ovat jäämässä ennätyksellisen alhaisiksi Suomessa. Syntyvyyden lasku on maailmanlaajuinen ilmiö, mutta Suomessa tapahtunut romahdus on ollut poikkeuksellisen raju.

Toivon todella, että uusi eduskunta pääsee arvioimaan Kela-korvausten leikkaamisen vaikutuksia pian ja korvausten leikkaus perutaan mahdollisimman nopeasti. Hedelmöityshoitoihin tehty Kela-korvausten leikkaus on myös täysin ristiriidassa tavoitellessamme syntyvyyden kasvua.

kirjoittaja on lahtelainen yritysjohtaja, varakansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas (kok.).