Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 1.3.2023 Vaalikamppailun loppukirikuukausi vauhtiin

Yksi kuukausi ja yksi päivä. Sen verran pitää vielä odottaa, jotta tiedämme tulevan eduskunnan kokoonpanon.

Ehdokkaat ja äänestäjät valmistautuvat tuleviin vaaleihin poikkeuksellisissa tunnelmissa. Päättymäisillään olevan vaalikauden aikana on nähty shokkia shokin perään: korona, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, energiakriisi ja laukalle lähtenyt inflaatio.

Poikkeuksellisilla tapahtumilla on ollut monenlaisia vaikutuksia yhteiskunnalliseen ilmapiiriin. Korona-aika rajoituksineen ja rokotuksineen kärjisti tunnelmaa, kun ihmisten välille syntyi yllättäviä jakolinjoja jopa oman perheen sisällä. Tässäkin tapauksessa suuri enemmistö tosin ohitti kaiken metelin olankohautuksella ja teki, mitä tehtävä oli.

Vielä huomattavasti suurempaa yksituumaisuutta nähtiin Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Pyrkimys Nato-jäseneksi ja Ukrainan tukeminen ovat toki herättäneet myös soraääniä, kuten vapaaseen demokratiaan kuuluukin, mutta kansan enemmistön näkemyksestä ei ole jäänyt pienintäkään epäselvyyttä.

Paljon enemmän mielipide-eroja on nyt siitä, mihin suuntaan Suomi-laivaa pitäisi ohjata kaiken tämän jälkeen. Talouspolitiikka, maahanmuutto ja julkisen sektorin rahoitus ovat esimerkkejä isoista kysymyksistä, joihin löytyy eri puolueilta hyvinkin erilaisia vastauksia.

Ovatpa jotkin isot puolueet menneet jo etukäteen ilmoittamaan, kenen kanssa ovat tai eivät ole valmiita leikkimään samalla hiekkalaatikolla vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa.

Seuraavien viikkojen aikana keskustelu mitä todennäköisimmin kuumenee entisestään. Se on hyvä asia, mutta koko ajan on syytä pitää mielessä tietty maltti ja tolkku: asiat riitelevät, eivät ihmiset. Se on tähän asti ollut yksi suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista vaikeinakin aikoina. Siitä on syytä pitää kiinni.

Tsemppiä vaalikamppailun loppukiriin kaikille ehdokkaille yli puoluerajojen. Lehtemme perinteisen linjan mukaisesti toivotamme menestystä erityisesti päijäthämäläisille sekä Uudellemaalle myrskyläläisille ja pukkilalaisille ehdokkaille. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä pääsee puolustamaan alueemme etuja.