Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 8.3.2023 Lähiseutumme on murtomaahiihtäjän taivas

Monen viime viikolla hiihtolomaansa viettäneen ei ole tarvinnut matkata pohjoiseen hiihtokilometrejä kartuttaakseen, sillä Seutunelosten alueen kunnat tarjoavat koko maankin mittakaavassa uskomattoman hienot puitteet perinteisen ja vapaan tyylin murtomaasivakointiin. Hollolan Messilästä löytyvät puolestaan mutkamäkiharrastajille eteläisen Suomen parhaat rinteet, jos senlaatuinen hiihtoharrastus on enemmän mieleen.

Näitä talviliikuntamahdollisuuksia kannattaa ehdottomasti hyödyntää nyt, kun luntakin on sopivasti baanoilla.

Alkuun voi ­tuntua, ettei tekniikka ole alkuunkaan ­hallussa.

Aloittelevalle murtomaahiihtäjälle Salpausselän rinteet ja ympäröivä suppamaasto voivat olla äkkiseltään liikaa, mutta esimerkiksi Hollolan ”Mini-Lapin” eli Varrasuon reilun kahden kilometrin lenkki sopii kaikenkuntoisille. Samoin Nastolan Uudestakylästä Iitin suuntaan lähtevä latu on leppoista latua kaipaavalle hiihtäjälle passeli.

Vapaaehtoiset talkoolaiset ovat ajaneet monella kylällä myös pelto- ja järvilatuja, joilla nousut eivät ensikertalaistakaan pääse yllättämään. Kiitos näistäkin latumiehille ja -naisille.

Monen kuulee valittavan, kuinka koulun hiihtokilpailut tai liikuntatuntien sivakointi ovat aikanaan tappaneet hiihtoinnostuksen alkuunsa. Kokemus on kuitenkin täysin toinen, kun ladulle suuntaa oma-aloitteisesti ja vapaalla tahdilla. Alkuun voi tuntua, ettei tekniikka ole alkuunkaan hallussa ja pienetkin nyppylät pistävät puuskuttamaan. Hiihtotekniikka hioutuu kuitenkin harjoittelemalla ja jo muutaman hiihtokerran jälkeen se pieni nousukin menee kuin itsestään. Paikalliset seurat järjestävät myös aikuisten hiihtokouluja, joissa oppia voi ammentaa ihan asiantuntijoiden opastuksella.