Miten on; löytyykö sinulta kotoasi valmiina pullovettä useampi litra?
Ihminen kestää ilman ravintoa jopa useita viikkoja, mutta ilman vettä vain muutaman vuorokauden. Pitkä sähkökatko saa yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa, tiedätkö miten varautua?
Lyhyetkin sähkökatkot lamauttavat sekä veden tulon että jätevesien poiston. Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Samoin kauppojen, pankkien ja bensiiniasemien toiminta häiriintyy ja liikenne takkuaa. Jos sähkökatko pitkittyy pienet hankaluudet kasvavat vakaviksi ongelmiksi.
Niinpä jokaisen kansalaisen olisi tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.
Lyhyetkin sähkökatkot lamauttavat.
Yksittäiset ihmiset ovat nyky-yhteiskunnassa yhä merkittävämmässä roolissa varautumisen ja siihen liittyvän tiedonvälityksen osana. Kotitalouksien varautumisesta on suuri apu yhteiskunnalle, mutta ennen kaikkea ihmiselle itselleen.
Ukrainan sota, koronapandemia ja energiakriisin uhka ovat onneksi lisänneet suomalaisten kiinnostusta varautua kriisitilanteisiin, mutta ei mielestäni kuitenkaan riittävästi.
Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua niin sanotulla kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan, mutta mielestäni suositus ei tässä maailman tilanteessa enää riitä, vaan siitä tulisi tehdä kansalaisvelvollisuus jokaiselle täysi-ikäiselle kansalaiselle suorittaa tietyin väliajoin kotivarakoulutus. Se tulisi asettaa myöskin osaksi koko koulutusjärjestelmää alkaen peruskoulusta.
No, mitä tämä maksaa on tärkeä kysymys? Tässä on onneksi enemmän kysymys yhteisestä poliittisesta tahdosta ja ymmärryksestä kuin rahasta, sillä valmiskoulutusmateriaali videokoulutuksineen löytyy jo muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöltä ja olisi helposti jokaisen kansalaisen tavoitettavissa ja suoritettavissa vaikka kirjaston tietokoneella.
Ajatellessani suomalaisten omaa varautumisen tasoa olen enemmän huolissani nuorista aikuisista kuin vanhuksistamme, jotka ovat eläneet ja kokeneet sota-, lama- ja pula-ajan. Nimittäin on todella noloa myötää itsekin, että minulta ei löytynyt kotoa valmiina pullovettä, vaikka olin kotivarautumisesta jo jonkin aikaa kiinnostunutkin ja olevinaan varautuneempi kuin sitten Marttojen kotivarakoulutuksessa jouduin nolona itselleni myöntämään.
Suositusten muuttumista velvollisuudeksi ei kannata jäädä odottelemaan, vaan aloita varautuminen jo tänään. Onneksi se ei vaadi ihmeitä; pullovesi, syömävalmis ruoka, valonlähde, patteriradio, varavirtalähde ja vähän käteistä riittää jo pitkälle.
Kirjoittaja on lahtelainen Martta ja eduskuntavaaliehdokas (kd.).