Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Aloite Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuustossa

Tein Päijät-Hämeen hyvinvointialueen historian ensimmäisen valtuustoaloitteen huhtikuussa 2022. Aloitteessani esitin, että aluevaltuutetuille esitellään keskussairaalan seuraava uudisrakennushanke, jota kutsutaan RV8 lyhenteellä.

Hanke on lähtenyt käyntiin jo vuonna 2018, ja se etenee suunnitelmien mukaisesti. Keskussairaalaa on uudistettu rakennuksen iän ja toiminnallisten tarpeiden mukaisesti.

Aluehallituksen kokouksessa 20.2.2023, tuotiin viimein aloitteeseeni vastaus. Rakennushanke RV8 esitellään aluevaltuutetuille toukokuun aluevaltuutettujen infotilaisuudessa. RV8 hankkeen suunnittelussa on palveluihin kohdistuvia vaikutuksia.

Edistän itse ajatusta, että vuodeosastopalveluissa kunnioitetaan lähi­palvelu­periaatetta.

Keskussairaalaan on tarkoitus kehittää vaativan kuntoutuksen osasto, joka nyt toimii Lahdessa kuntoutussairaala Jalmarissa.

Orimattilassa ja Heinolassa on myös perusterveydenhuollon vuodeosastot, joissa kuntoutetaan ja hoidetaan lyhytaikaisesti. Laskennallisesti alkuperäisten suunnitelmien mukaan, jossain on liikaa vuodeosastopaikkoja. Mutta onko sittenkään?

Mielenkiinnolla odotan toukokuista esittelyä RV8 toiminnallisista vaikutuksista alueen palveluihin. Varautuminen ja valmius pandemian sekä Ukrainan tilanteen vuoksi on otettava vakavasti huomioon myös terveydenhuollossa.

On selvitettävä, millaista toimintaa voidaan käynnistää tai ylläpitää laajentaen eri kohteissa, jos jossakin palvelun tuottaminen on kriisin vuoksi mahdotonta. Pelastustoimen osalta huoli ei ole niin suuri, koska asemat ovat hajasijoitettu kuntiin lain vaatimusten mukaisesti.

Edistän itse ajatusta, että vuodeosastopalveluissa kunnioitetaan lähipalveluperiaatetta inhimillisten perusoikeuksien mukaisesti.

Kirjoittaja on keskustalainen Orimattilan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen, Orimattilan hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja ja Päijät-Hämeen aluevaltuuston ja -hallituksen jäsen.