Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nuorille työ on tulevaisuus, työttömyys vie uskon elämään

Puhutaan työvoimapulasta, ja tilastot kertovat, että joka vuosi eläköityy 10 000 ihmistä enemmän kuin syntyy. Tästä huolimatta tammikuun lopussa maassamme oli 27 400 alle 25-vuotiasta työtöntä työhakijaa, kaikkiaan työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 258 000.

Lisäksi moni nuori joutuu tekemään osa-aikaista työtä, vaikka haluaisi tehdä täysiä tunteja, jotta voisi rakentaa elämäänsä taloudellisestikin, hankkia asunnon, auton, nauttia nuoruudesta, matkustella ja niin edelleen. On mielestäni niin väärin, että silloin, kun ihminen on nuori, elämän rakentaminen edessä, niin ei ole töitä, ei mahdollisuutta rakentaa tulevaisuutta, ei mahdollisuutta nauttia nuoruudesta, kun on jatkuva huoli toimeentulosta.

Monella nuorella ensimmäinen askel työelämään on peruskoulu-aikainen tet-jakso (työelämään tutustuminen). Se voi sitten johtaa kesätyön saantiin, ja jopa vakituiseen työsuhteeseen, kuten kävi meidän perheessämme. Poika haki ja pääsi tet:iin autoliikkeen yhteydessä toimivaan fiksaamoon, teki siellä hommansa kiitettävästi ja sai sieltä sitten aina lukiovuosina kesätöitä, ja sen jälkeen paiski samassa fiksaamossa toista vuotta kokoaikaisena töitä, kunnes lähti suorittamaan varusmiespalvelusta.

Pikkusiskonsa teki tet:in eräässä isossa kauppaliikeketjussa marketissa vaatepuolella, sai hänkin sitten sieltä kesäisin töitä lukioaikana, ja sen jälkeen vielä vajaat neljä vuotta teki siellä osa-aika- töitä eri tehtävissä koko sen ajan, kun opiskeli toiseen ammattiin. Tämä työskentely mahdollisti hänelle itsenäisen asumisen jo opiskeluaikana.

Niin työttömän itsensä kuin yritysten, yhdistysten ynnä muiden kannattaa selvittää oikeutensa saada ja hyödyntää myös muun muassa palkkatuella työllistyminen. Lahdessa on mahdollista saada myös Lahti-lisää.

Lahti-lisä on työttömälle työnhakijalle myönnettävä harkinnanvarainen tuki, jota voi saada lahtelaisen henkilön palkkauskustannuksiin. Tämä lisä ja palkkatuki yhteensä eivät saa ylittää palkkauskustannuksia.

Lahti-lisää haetaan Lahden kaupungin työllisyyspalveluilta. Palkkatukea taas haetaan te-palveluilta, joilta tahoilta saa tarkempaa tietoa summista sekä esimerkiksi osa-aikaisille ja vaikka osa-työkykyisille tai puutteellista ammattitaitoaan kehittävälle myönnettävistä tuista.

On myös hienoa, että eräät maakuntamme yritykset kantavat yhteiskuntavastuuta ottamalla harjoitteluun / töihin erityisnuoria ja myös erityisaikuisia, kuten olemme saaneet ESS:takin lukea.

Tulevaisuudessa kun meillä on suuri pula työvoimasta, on syytä saada koko työvoima-kapasiteetti käyttöön. Ja samalla tarjota mielekästä tekemistä niille, joille elämä ei ole antanut samoja terveydellisiä edellytyksiä, kuin jotakuinkin terveille on annettu.

Kirjoittaja on lahtelainen eduskuntavaaliehdokas (kd.).