Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miten ylläpidetään jaksamista hoitotyössä?

Työterveyslaitoksen mukaan työhyvinvointi tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa. Työntekijät ja työyhteisöt kokevat työnsä mielekkääksi ja palkitsevaksi, ja heidän mielestään työ tukee heidän elämänhallintaansa.

Työhyvinvoinnin laiminlyönnin hinta on suuri. STM mukaan menetetyn työpanoksen hinta on vuosittain 24 miljardia euroa. Tämä kuvaa hyvin sitä, kuinka tärkeää työhyvinvoinnin johtaminen on ja miten tärkeää on tiedostaa ne vaikutukset, jotka työhyvinvoinnin laiminlyönnillä on, jos siihen ei kiinnitetä riittävää huomiota.

Meidän tulee oppia pois pessimistisestä ajattelutavasta ja lisätä hallinnan tunnetta sekä positiivista lähestymistapaa asioihin. Avoimuus, ongelmien käsittely ja vahvuuksien vahvistaminen ovat avainasemassa.

Työhyvinvoinnin johtamisen näen tällä hetkellä elintärkeänä yritysten sekä organisaatioiden menestyksen kannalta. Varsinkin nykyisessä tilanteessa, jossa korona pandemian ja pidempään jatkuneen hoitajapulan aikaansaama kuorma hoitotyössä on kasvanut entisestään.

Strategisen hyvinvoinnin ydin on henkilöstötuottavuuden kehittäminen, mikä tarkoittaa ihmisten motivaation, osaamisen ja työkyvyn kehittämistä toiminnan vaatimusten mukaan. Tulee muistaa, että jokaisella työyhteisön jäsenellä on vastuu niin omasta kuin muidenkin hyvinvoinnista työpaikalla. ’

Vastuuta työhyvinvoinnista ei voi ulkoistaa esimerkiksi vain johdolle tai esihenkilölle.

On ollut valitettavaa huomata, että julkinen keskustelu hoito- ja hoiva-alasta on ollut kovin negatiivissävytteistä viime vuosina. Korjattavia asioita on, mutta turha lietsominen ei lisää veto- eikä pitovoimaa alalla.

Yhdessä tulisi rakentavasti pohtia ja rakentaa suunnitelmaa, miten saamme korjattua hoitotyön imagoa sekä työssä jaksamista. Yhtenä erittäin tärkeänä osana koko työyhteisön työhyvinvointia näen työnohjauksen merkityksen.

Mielenterveyslaki on ainut laki, johon soten osalta on sisällytetty työnohjausta. Tämän vuoden alusta siihen lisättiin myös päihdetyö.

Mikäli haluamme osoittaa arvostuksemme hoitotyötä kohtaan ja ylläpitää hoitajien työkykyä sekä edistää työhyvinvointia, tulee työnohjausta työpaikoilla lisätä merkittävästi. Esitän, että työnohjaus sosiaali- ja terveydenhuollossa sisällytetään lakiin erikseen sovittavin menetelmin ja määrityksin.

Kirjoittaja on lahtelainen ensihoitopäällikkö ja eduskuntavaaliehdokas (kok.)