Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 29.3.2023 Äänestä ja ole puolueellinen

Neljän vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa Hämeessä jätti äänestämättä melko tarkalleen 100 000 äänestäjää. Se on enemmän kuin vaalipiirin kahden suurimman puolueen, demareiden ja perussuomalaisten, yhteenlaskettu äänimäärä.

Jos jokin puolue saa nyt käytävissä vaaleissa nukkuvat kunnolla liikkeelle, poliittiset voimasuhteet voivat muuttua radikaalistikin. Mutta jos tämä temppu olisi helposti tehtävissä, se olisi jo tehty.

Tälläkään kertaa äänestysaktiivisuus ei jää ainakaan kiinni siitä, etteikö erilaisia vaihtoehtoja olisi tarjolla. Suurimpien puolueiden linjauksissa on huomattavia eroja esimerkiksi talouteen, maahanmuuttoon ja ilmastopolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Ja mikäli perinteisten puolueiden linjaukset kuulostavat kaikesta huolimatta turhan tavanomaisilta, mukana on myös pienempiä ryhmiä osittain hyvinkin omaperäisine vaaliohjelmineen.Tämän lisäksi itse ehdokkaissa on persoonallisuuksia rauhallisemmasta esiintyjästä räiskyvimpiin tyyppeihin.

Eduskuntavaaleissa on pitkälti kyse valtakunnanpolitiikasta, mutta myös paikallisella näkökulmalla on merkitystä. Päijät-Hämeen ja kannalta ei ole samantekevää, mistä päin tulevan kauden kansanedustajat ovat kotoisin. Mitä enemmän omasta maakunnastamme saadaan ehdokkaita läpi, sitä paremmat mahdollisuudet seudullamme on saada ääntää kuuluviin Arkadianmäellä.

Äänestysprosentilla on merkitystä tässäkin mielessä. Päijät-Hämeellä ei ole varaa ottaa tässä Kanta-Hämeeltä takkiin.

Kokonaan oma lukunsa sitten on, että moni äänioikeuttaan käyttänyt päijäthämäläinen antaa jälleen kerran äänensä naapurimaakunnan ehdokkaalle. Olisiko taika kypsä äänivuodon tukkimiselle? Riittääkö paikallisten nimien vetovoima?

Jokainen äänestäjä on toki vapaa tekemään ratkaisunsa parhaaksi katsomillaan perusteilla, mutta pääosin päijäthämäläisenä lehtenä olemme aina avoimesti liputtaneet kotiinpäinvedon puolesta.

Kaikkein olennaisinta on, että ääni tulee käytettyä. Äänioikeus ja vapaa demokratia ovat niitä itsestään selvältä ja tylsältä tuntuvia asioita, joita osaa todennäköisesti arvostaa kunnolla vasta sitten, jos joutuu olemaan ilman niitä. Maailmalta löytyy turhankin paljon maita, joiden asukkaat tarttuisivat riemusta kiljuen siihen mahdollisuuteen, joka meillä on tämän viikon sunnuntaina.