Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Eivät tuomarit tahallaan mokaa

Kaikki varmaankin tietävät erotuomarit, muistavat heidän virheensä, solvaavat heitä ja ties mitä muuta. Olen itse nuori erotuomari Suomen Salibandyliitossa. En ole ollut kauaa, mutta kirjoitan nyt kaikkien puolesta.

Kun tuomari tekee mokan, häntä yleensäkin haukutaan, mutta kun pelaaja tekee mokan, hänelle sanotaan: ”Ei mitään, pää pystyyn. Virheistä oppii.” Luuletko, että me tuomarit siellä kentällä tahallaan mokailemme? Itse ainakin haluaisin viheltää jokaisen tilanteen täysin oikein, mutta ongelma on se, että tilanteisiin voi löytyä monia oikeita ratkaisuja.

Yleensä junioripeleissä on nuoria, alaikäisiä tuomareita. Kuulun tähän joukkoon, ja kaikki siellä kentällä harjoittelevat. Muistakaa, että te näytätte myös esimerkkiä noille lapsille ja nuorille. Yhdessä te voitte vaikuttaa siihen, haluaako nuori erotuomari enää jatkaa vai lopettaako hän.

Tuomarina oleminen ei aina ole helppoa, olen itsekin tehnyt mokia, mutta opin niistä. Erotuomarin kuuluu kuitenkin huolehtia monenlaisista asioista, kuten siitä, että pelikello pysähtyy oikeassa ajassa, maalintekijä ja syöttäjä menee oikein sekä paljosta muusta.

Miksi pitäisi huudella, kun tuomari tietää todennäköisesti säännöt huutelijaa paljon paremmin ja yleensäkin tietää, mitä tekee? Kiitos kaikille niille, jotka antavat ja ovat antaneet positiivista palautetta meille!

Nuorelle erotuomarius on todella hyvä harrastus. Siitä saa rahaa ja maksetaan myös matkakulut. Itse en tee tätä rahan takia, vaan rakkaudesta harrastukseen.

Erotuomarina kohtaa monenlaisia haasteita ja pitää olla pelisilmää. Saa hyötyliikuntaa ja todella hyvän tukiverkoston ympärille. Vetoan siis kaikkiin, mutta erityisesti nuoriin: Miksi et edes kokeilisi tätä? Käy tarvittavat kurssit ja vihellä yksi turnaus.

Jos mielestäsi tuomari ei osaa viheltää, tervetuloa koettamaan itse ja vetämään pelit paremmin. Näytä toki, että miten se homma hoidetaan.

Yleensä, kun näytetään tilanne videolta, katsoja saa katsoa pariin kertaan normaalilla nopeudella ja erilaisista kuvakulmista, kunnes näkee hidastuksen ja sitten miettii, ”onpa toi tuomari huono.”

Jos ei oteta F-Liigaa mukaan, meillä on tasan yksi mahdollisuus nähdä tilanne, ihan sama, kuinka nopea se on. Meidän pitää tehdä päätökset paineen alla ja soveltaa erilaisia näkökulmia. Muistakaa, että me erotuomaritkin olemme vain ja ainoastaan ihmisiä, kaikki tekevät virheitä ja niiden kautta oppii.

En tarkoita, että kaikki ovat sellaisia huutelijoita, mutta mieti edes kahdesti, olisitko itse voinut vetää tuomaroinnin paremmin? Jos ei ole minkäänlaista koulutusta, uskallan väittää, että suurin osa ihmisistä olisi sijoittunut huonosti tai keskittynyt väärään asiaan.

Älä pilaa pelaajien ja meidän tuomareiden nautintoa hienosta lajista sillä, että huutelet tyhmyyksiä. Ymmärrän kyllä, että katsomossa on pelaajien vanhempia ja tunteet voivat olla pinnassa, mutta muistetaan silti.

Tulkaa rohkeasti kokeilemaan tätä harrastusta, suosittelen lämpimästi!

Kirjoittaja on hollolalainen.