Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sairastalosta terveysasemalle ja tänään sotekeskukseen

Orimattilassa on kiitettävällä tavalla koottu kotiseutukirjoja. Menneen ajan elämä ja tahtumat sekä ajankuvat ovat tältä osin tallessa.

Yksi kirja on minulle erityisen mieluisa ja se on Orimattilan sairastalosta terveysasemalle, lähes sadan vuoden matka. Alli Hosiaisluoma-Karppisen tutkimat asiakirjat ja valokuvat sekä terveysaseman työntekijöiden haastattelut mahdollistivat vuonna 1994 julkaistun kirjan syntymän. Tämä kirja on lähteenä tekstiini.

127 vuotta sitten, vuonna 1896 Orimattila sai ensimmäisen kunnallisen lääkärinsä. Tätä ennen ”Orimattilasta käytiin lääkärissä Loviisassa ja Porvoossa”, muistelee Pakaan kyläläinen vanhempainsa kertomaa. ”Lääkäriin mentiin hevosella ja lääkäri haettiin sekä vietiin hevosella.”

Ensimmäinen kunnansairaala valmistui Orimattilaan vuonna 1899, jossa toimi viimeksi hammashoitola, nykyisin yksityisomistuksessa. Uusi kunnansairaala valmistui 1956, joka tunnetaan nyt sivistyspalvelukeskuksena. Tämä kiinteistö oli sairaalakäytössä 37 vuotta.

Terveyden ylläpito ja sairauksien hoito kehittyivät valtavin askelin muutaman vuosikymmen kuluessa. Kiinteistön tilat kävivät vuosien kuluessa ahtaiksi.

Vuonna 1993 otettiin käyttöön nykyinen terveysasemamme Kankaanmäellä. Kiinteistöä on käytetty nyt 30 vuotta ja siitä on pidetty erittäin hyvää huolta. Kiinteistöön luontevasti liittyy kaupungin hallinnoimat väestönsuojat alakerran luolastossa.

Aluehallintouudistuksen myötä terveysaseman nimi on sotekeskus. Orimattilan kaupunki vuokraa kiinteistöä Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle. Millaisia muutoksia saammekaan kiinteistöjen osalta kokea tulevaisuudessa, kun taaksepäin katsoessa kehitys on ollut hyvin edistyksellistä ja nopeaa?

Orimattilan kaupungin tulee olla hereillä tulevien vuosien aikana, mihin suuntaan hyvinvointialue palvelurakennettaan suuntaa. Tulee jo hyvissä ajoin miettiä kaavaratkaisuja. Mihin sijoittuu seuraava terveysaseman kiinteistö, kun nykyisen terveysaseman kiinteistön elinkaari on lopussa.

Etävastaanotot ja digitaalinen palvelu lisääntyvät, mutta ne eivät koskaan poista sitä palvelua, joka tehdään kohtaamalla soteammattilainen. Kuntouttavaa hoivaa ja saattohoitoa ei voi tehdä etävastaanotolla tai siirtää kokonaan kotiin annettaviin palveluihin. Siksi on tärkeää, että Orimattila varautuu kaavoituksellaan tulevaisuuden sotekiinteistön sijaintiin.

Kirjoittaja on orimattilan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen, Orimattilan hyvinvointivaliokunnan pj sekä Päijät-Hämeen aluevaltuuston ja -hallituksen jäsen (kesk.).