Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 6.5.2023 Kymiringin farssin taustalla myös F1-tason unelmia

Lahden kaupungin tapahtumayhtiölle Lahti Eventsille on tulossa arviolta 4,6 miljoonan euron tappiot Kymiringin ratayhtiön konkurssista. Hankkeeseen vaikuttaneet virkamiehet ja päättäjät ovat syystäkin saaneet kovaa kritiikkiä. Yhdessä asiassa he ovat kuitenkin olleet koko ajan oikeassa: ratayhtiön konkurssiin johtaneet päätökset on tehty muualla kuin Lahdessa.

Lopullinen niitti oli Moto GP -kisojen peruuntuminen toukokuussa 2022, mitä perusteltiin radan turvallisuuspuutteilla ja Venäjän hyökkäyksen myötä muuttuneella geopoliittisella tilanteella.

Turvallisuuspuutteilla viitattiin etenkin rengasvallien keskeneräisyyteen. Nyt tästä kuviosta on saatu mielenkiintoista lisätietoa. Ratayhtiön entinen toimitusjohtaja Timo Pohjola sanoi 26.4. Yle Lahden haastattelussa, että alkuperäisen suunnitelman mukaan ratayhtiö tavoitteli lupaa myös autourheilun F1-radalle.

– Siksi tänne rakennetut ensimmäiset esteet olivat nimenomaan rengasesteitä. Ne rakennettiin Kansainvälisen autoliiton (FIA) ohjeen mukaan, mikä poikkeaa täysin siitä, millaiset esteet moottoripyöräilyyn pitäisi rakentaa, Pohjola sanoi.

Hän mainitsi esimerkkinä suorien kohdalla olevat rengasvallit, jotka ovat moottoripyöräilyssä vaarallisia, koska kilpailija kimpoaa niistä takaisin radalle.

Lopulta Kymiringille ei tullut lupaa moottoripyöräilyn Moto GP -kilpailujen järjestämistä varten lajin kansainväliseltä lajiliitolta, FIM:ltä. Pohjolan mukaan ratayhtiö ei pystynyt täyttämään kahden lajiliiton ristiriitaisia vaatimuksia.

Asiasta on tosin nyt tarjolla osin erilaisia näkemyksiä. Ratayhtiön loppuvaiheen toimitusjohtaja Riku Rönnholm toisti Ylen jutussa aiemman kommenttinsa, jonka mukaan rengasvallit eivät yksinkertaisesti ehtineet valmiiksi ajoissa. Hän ei kuitenkaan kiistänyt tietoa siitä, että vallit oli pyritty rakentamaan F1-luokan vaatimusten mukaisiksi.

Ylen jutussa on myös mielenkiintoinen maininta suunnittelussa käytetystä espanjalaisesta konsultista, joka vaati radalle rengasesteitä eikä suostunut Pohjolan mukaan keskustelemaan asiasta. Melkoinen sotku, josta paljastuu koko ajan pökerryttävämpiä yksityiskohtia.

Ilmeiseltä kuitenkin vaikuttaa, että ratahankkeen taustalla näyttää olleen hyvin suurisuuntainen, pidemmän tähtäimen unelma: Suomessa ajettava Formula 1 -kisa. Äärimmäisen kunnianhimoista, mutta ei välttämättä kovin realistista. Ovathan F1-kisojen järjestämiskulut vielä tuntuvasti isommat kuin Moto GP -kisoissa. Kisaviikonloppuja onkin siirtynyt yhä enemmän Euroopasta muun muassa Lähi-idän vauraisiin öljymaihin.

Vaikuttaakin yhä vahvemmin siltä, että kaupungin tapahtumayhtiö tuli lähteneeksi mukaan aivan liian isojen riskien peliin. Ratayhtiön konkurssista voi aina syyttää ulkopuolisia tahoja, mutta siitä ei pääse mihinkään, että lahtelaisten oma riskienhallinta ja sopimusosaaminen petti pahemman kerran.

Olisi pitänyt luottaa siihen, että ratahanke toteutuu myös ilman kaupungin tapahtumayhtiön mukana oloa, jos on toteutuakseen. Mikään ei olisi estänyt silti houkuttelemasta radan tapahtumien matkailijoita myös tänne.

Nyt onkin myös Lahden etu, että pitkälle rakennettu rata-alue herää vielä henkiin uudessa omistuksessa, ilman kaupungin riskiä. Mahdollisista radan ostajaehdokkaista puhuttaessa esille on noussut paikallinen F1-kuski Valtteri Bottas (ESS 26.4.). Hän olisikin luonteva keulakuva radan uudelle tulemiselle. Halusta ja asenteesta homma ei ainakaan jää kiinni, onhan Bottas jo nykyään hyvin monin tavoin mukana paikallisissa yrityksissä ja tapahtumissa.