Hyvinvointialueen valtuuston vastikään hyväksymä hyvinvointiraportti on tärkeä hyvinvointialueemme väestön hyvinvointia ja terveyttä sisältävä tietopaketti. Siitä saa kokonaiskuvan hyvistä tai paranemaan päin olevista asioista, mutta myös korjausta vaativista seikoista. Merkittävä raportti ansaitsee lyhyen tarkastelun.
Tiedot tällaiseen raporttiin saadaan aina viiveellä, nytkin monet tiedot ovat parin vuoden takaa. Tärkeää on kuitenkin, että säännöllisesti tehtävä vuotuinen raportointi kertoo suunnan, johon väestön hyvinvointi ja terveys kehittyvät. Tietojen perusteella on mahdollista suunnitella ja toteuttaa konkreettisia toimia hyvinvoinnin edistämiseksi ja ottaa ne huomioon myös taloussuunnittelussa. Raportista on myös nostettavissa esiin kiireisimpiä toimenpiteitä vaativat asiat.
Tietojen käytettävyyttä johtamisen työkaluna edistäisi yhteinen tietoalusta, jolle kertyvä hyvinvointitieto tallentuisi ja josta se olisi saatavissa joustavasti käytännön toimijoiden käyttöön. Toivottavasti tällainen voidaan toteuttaa jo lähiaikoina.
Raportista saa kokonaiskuvan.
Hyväksytystä raportista saa hyvän kokonaiskuvan tilanteesta alueella, mutta siitä voi selkeästi nähdä myös kuntakohtaisia eroja. Tästä seuraa mielestäni haasteena se, että toimijoilla pitää olla kykyä ja tahtoa paitsi löytää kiireisimmät alueellisten toimenpiteiden kohteet, myös herkkyyttä ottaa huomioon ja toteuttaa tarvittavia toimenpiteitä paikallisesti kohdennettuina.
Tässä työssä pitää yhdistää hyvinvointialueen kaikkien toimialojen ja kuntien voimat unohtamatta ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tukemista sekä järjestöjen tärkeää panosta. Hyvinvointialueen hallinnollinen ja strateginen tuki tälle työlle on välttämätöntä.
Yhteistä hyvinvointiraportin tarkastelua ja analysointia tehdään yhdyspintaneuvottelukunnassa ja erityisesti vuotuisessa hyvinvointia ja terveyttä koskevassa neuvottelussa. Uskon, että näillä foorumeilla löytyy konkretiaa hyvinvoinnin edistämiselle, onhan hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kaikille keskeinen tavoite. Hyvinvointialueen hyte-lautakunta tulee osaltaan aktiivisesti seuraamaan valittujen toimenpiteiden vaikuttavuutta.
Hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä ilmiöitä tapahtuu erilaisten rajapintojen yli. Siten on tärkeää kyetä hahmottamaan näitä ilmiöitä yli toimialojen, kuntarajojen ja läpi hyvinvointialueen eri toimintamuotojen. Kullakin niistä on rooli lopputuloksessa.
Mielestäni tärkeä edistysaskel hyvinvointialueella onkin suunnitelma ottaa ensiaskel ilmiöbudjetoinnin suuntaan, jolloin valitun hyvinvointitoimenpiteen kokonaisuus ja myös sen taloudelliset vaikutukset saadaan näkyviin ja seurantaan.
Hyväksytyn raportin koostaminen on hyvä näyttö hyvinvointialueella vallitsevasta yhteistyöstä. Sitä voidaan edelleen tiivistää ja vahvistaa tulevien ennalta ehkäisyyn tähtäävien toimenpiteiden yhteydessä.
Kirjoittaja on hollolalainen lääkintöneuvos, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan puheenjohtaja sekä aluevaltuutettu (kok.).