Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes hyväksyi huhtikuun lopussa uuden malminetsintävarauksen Asikkalan Kalkkisten itäpuolelle. Varaaja on yhtiö nimeltä Kallio Exploration oy. Asiakastiedon lukujen perusteella kyseessä on tsekkiläistaustainen pöytälaatikkoyhtiö, jolla ei ole merkittävää aiempaa liiketoimintaa.
Tukes on hyväksynyt myös ruotsalaisen malminetsintäyhtiön Stedle Exploration AB:n Kuusisuo-nimisen varausilmoituksen Itä-Heinolassa ja lähes 23 neliökilometrin laajuisen, Rakokivenmäki-nimeä kantavan varausilmoituksen Iitissä Vuolenkosken pohjoispuolella ja Konniveden eteläosassa.
Suomi kiinnostaa nyt kaivosyhtiöitä monesta syystä. Venäjän kansainvälistä oikeutta rikkova hyökkäyssota on pysäyttänyt raaka-aineiden saannin Venäjältä. Autojen sähköistyminen ja erityisesti akkuteknologia tarvitsee alkalimetalleja, ja myös varausten hinnat kallistuvat kesäkuun alusta.
Kodin, kesämökin tai arvokkaan vesistön läheisyyteen tehty malminetsintävaraus nostaa ymmärrettävästi monen karvat pystyyn, ja syytä onkin. Kaivosala kun ei ole ympäristöystävällisyydellä viime vuosikymmeninä loistanut.
Varaus nostaa monen karvat pystyyn.
Malminetsintävarauksesta on vielä pitkä matka varsinaisen kaivoksen perustamiseen. Ja ylipäätänsä hyvin harva varaus johtaa kaivostoimintaan alueellaan.
Varaus antaa toimijalle etuoikeuden muihin kilpaileviin yhtiöihin nähden hakea alueelle malminetsintälupaa. Varauksen haltijalla on oikeus tehdä geologisia mittauksia ja havaintoja sekä ottaa vähäisiä näytteitä. Toimenpiteistä ei saa aiheutua vahinkoa eikä vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä. Varaus ei oikeuta malminetsintään, kaivamiseen eikä louhimiseen. Varaus ei rajoita maanomistajien oikeuksia, eikä mahdollisia muita maankäytön tarpeita ja suunnitelmia.
Jos toimija päätyy myöhemmin hakemaan malminetsintälupaa, lupahakemus kuulutetaan, ja alueen maanomistajilla on mahdollisuus antaa omat muistutuksensa hakemuksesta. Lisäksi malminetsintähakemuksesta pyydetään lausunnot muiden muassa kunnalta ja alueen ely-keskukselta.
Malminetsintälupa oikeuttaa luvanhaltijan tekemään alueella tarkempia tutkimuksia, joiden vaikutukset ympäristöön ovat vähäisiä ja lyhytaikaisia. Tyypillisesti malminetsintävaihe kestää vähintään 15–20 vuotta.
Mikäli malminetsinnöissä selviää, että kaivoksen perustaminen on kannattavaa, hakija voi hakea alueelle kaivoslupaa. Kaivostoiminta edellyttää kaivosluvan lisäksi myös monia muita lupia ja selvityksiä, kuten ympäristövaikutustenarviointimenettelyn, ympäristöluvan sekä kunnan hyväksymän kaavan.
Koska kunnilla on lainmukainen monopoliasema kaavoitukseen, voi kunta halutessaan estää kaivoksen alueellaan. Pelkästään karttaa vilkaisemalla voi todeta, että Kalkkisiin tehty varaus sijoittuu luonnon ja vesistöjen kannalta herkälle alueelle.Kunta ehätti myös tiedotteessaan toteamaan, että ”puhtaat vesistöt ja kaunis luonto ovat Asikkalan kunnan tärkeimpiä vetovoimatekijöitä, eikä päättäjät varmasti tulevaisuudessakaan ole valmiita riskeeraamaan niitä kaivostoiminnan vuoksi”.
Tämä viittaisi siihen, että mahdolliseen kaivoksen perustamiseen johtava tie on Kalkkisissa pitkä ja kivinen.