Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Pohjalainen siivoaa omat portaansa – Avoin kirje Kristiina Hämäläiselle

Pohjalaisena olen tottunut siivoamaan omat portaat ensin ennen kuin siirryn naapurin portaille. Onko Kristiina Hämäläiseltä kokonaan unohtanut kuinka ”esimerkillisesti” itse toimi väittäessään Hollolan kunnan vastineessa 10.8.2018 minun puhuneen ”muunnettua totuutta”.

Hämäläinen lähetti avoimen kirjeen Jetta Laaksolle (Seutu4 13.5.) Perusteluina mainitaan muun muassa se, mitä Laakso luuli saavuttavansa kirjoituksellaan, joka keskittyi asian sijaan henkilökohtaiseen loukkaamiseen.

Kirje palautti mieleeni Hollolan kunnan kierrätyspuistosivustolleen kirjottaman vastineen kirjoituksiini ESS:ssa heinäkuussa 2018. Hämäläinen kunnanhallituksen puheenjohtajana ja maakuntahallituksen varapuheenjohtajana allekirjoitti vastineen.

Vastineen liitteenä olevat kirjoitukseni on lukemisen estämiseksi sumennettu. Julkaisupäivänä Hämäläinen kertoi vastineesta Twitter-tilillään. Vastine löytyy verkosta haulla: Uusitalo ja Hollolan kunta.

En ole kirjoituksissani maininnut Aikkalan maanvastaanottoaluetta.

Vastineessa todetaan muun muassa: ”Kirjoituksessa mainittu väite strategisen yleiskaavan harhaanjohtavuudesta on paikkansapitämätön. Kierrätyspuistoa ei ole käsitelty kunnan yleiskaavatyössä” ja ”Kirjoituksessa on sijainteina menneet sekaisin kierrätyspuistoksi aiottu alue ja maanvastaanottoon tarkoitettu Aikkalan alue. Aikkalan alueelle ei ole suunniteltu, eikä ole tulossa kierrätyspuistoa”.

Kierrätyspuistoa käsiteltiin strategisessa yleiskaavassa 2017. Liiton vetämän kierrätyspuiston sijaintipaikkaselvityksen ohjausryhmässä oli kaksi kunnan vastineen viranhaltija-allekirjoittajaa.

Selvityksen raportissa (8.12.2017) todetaan Kehätien osalta: ”Kaavallinen valmius: kierrätyspuistoon on varauduttu Hollolan strategisessa yleiskaavassa (hyv. 2017)” (s. 40). Lähetin keväällä 2018 raportin Hollolan kehätietä koskevat sivut Hämäläiselle. Hän kertoi muutama viikko myöhemmin käyneensä ne läpi.

Kierrätyspuistoksi ja maanvastaanottoon aiotut alueet eivät ole menneet sekaisin. Kaikki yleiskaavassa tarkastelevien kirjoitusteni sijainnit on kiinnitetty voimassaolevan maakuntakaavan 2014 Aikkalan luonnonvaralogistiikan kehittämisen kohdealueeseen (Aikkalan uusi lkk, 78 ha, llk2).

Kaatopaikkavaraus tehtiin Aikkalan llk2-alueelle. En ole kirjoituksissani maininnut Aikkalan maanvastaanottoaluetta, koska se ei ole maakuntakaavassa 2014. Hollolan kunta otti sen esiin harhautustarkoituksessa. Aikkalaan ollaan suunnittelemassa kierrätyspuistoa (ESS 15.5.2023).

Toimiko Hämäläinen juuri esittämällään tavalla?

Hämäläinen toteaa Laaksolle osoitetussa kirjeessään: ”Valikoidun informaation vastaanottaminen harvoin rohkaisee muiden näkökulmien [tai totuuksien] kuunteluun”. Toimiko Hämäläinen Hollolan kunnan edellä mainitussa vastineessa juuri esittämällään tavalla?

Maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteena on myös turvata jokaisen osallistumismahdollisuus asioiden valmisteluun. Kuinka paljon vääristetty tieto siitä, että olisin levittänyt perätöntä tietoa, vaikutti osallistumismahdollisuuksiini kierrätyspuistohankkeen kaavoituksessa ja yva-prosessissa?

Kirjoittaja on hollolalainen professori, KTT, DI ja yhdyskuntasuunnittelun tohtorikoulutettava.