Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vai on Orpon mielestä sote-asiat laiminlyöty?

Kokoomuksen hallitustunnustelijan Petteri Orpon mukaan sote-asiat on laiminlyöty. Viime hallituskaudella saatiin sosiaali- ja terveysuudistus tehtyä kustannuksen kasvun hillitsemiseksi ja hoidettiin koronakriisiä. Kriisi ajoi ahdinkoon yrittäjät, joita Sanna Marinin hallitus auttoi, ettei olisi tullut konkurssia.

Suomen väestörakenne ei ole Marinin hallituksen vika. Se ei ole Marinin hallituksen vika, että suurin sosiaalituen määrä jaetaan eläkeläisille, kun maksetaan vanhuseläkkeitä.

Jotta näitä eläkkeitä saadaan maksuun, tarvitaan työllisiä laajalla skaalalla. Tarvitaan sitä työperäistä maahanmuuttoa, koska suomalaiset eivät hae niitä töitä, joita on avoinna työmarkkinoilla.

Työnantajien taas täytyy miettiä omaa vastuutaan asioistaan. Ovatko palkkaus ja työolot sellaiset, jotka vastaavat nykymaailman tarpeita?

Kaikki suomalaiset työttömät eivät välttämättä pysty työskentelemään työsuhteessa. Näiden ihmisten työkyky on selvittämättä. Tätäkin keskustelua vähäteltiin oikeistopuolueiden tahoilta vaalien alla. Työttömiä ei voi puristaa samojen kriteerien läpi. Jokainen on oma yksilönsä.

Juuri nyt Päijät-Hämeessä on taklattava mielenterveyden kriisi, jossa hoidontarve esiintyy kipeämmin kuin aikoihin. Luemme lehdestä, kuinka päivystyksiä lyödään kiinni, kun avuntarve on suurimmillaan. Lääkäreitä ja hoitajia ei saada rekrytoitua. Ylisukupolvinen köyhyys sekä päihteet yhdessä aiheuttavat ongelmakimpun, joka johtaa tulevaisuudessa vielä synkempiin ongelmiin kuin osasimme ikinä kuvitella.

Näihin avuntarvitsijoihin ei valtiovallan työhönpatistelut kauheasti auta.

Kirjoittaja on lahtelainen.