Kärkölässä tehdään kimpassa työttömien hyväksi

Jarmo Tuppurainen ja Seppo Húlden puhaltavat vahvasti yhteen hiileen Kärkölän työttömien yhdistyksen kirpputoritoiminnan jatkamiseksi. Ville Hakala

Ville Hakala

Tavarapaljoudesta notkuvat pöydät toivottavat tulijan tervetulleeksi Järvelän Kimppa-kirpputorille. Koronavirustilanteesta huolimatta Asemantiellä sijaitsevan kirpputorin 36 pöydästä vain kolme oli viime perjantaina vapaana.

– Varmaan jokin vaikutus koronatilanteella tulevina viikkoina meidänkin toimintaan on. Pyrimme kuitenkin pitämään kirppiksen avoinna, kertoo yhtenä kirpputorin aktiivina häärivä Kärkölän entinen kunnanjohtaja Seppo Húlden.

– Ja nythän on sopiva hetki katsella kotona, mikä olisi sellaista tavaraa, jolle ei itsellä käyttöä ja laittaa myyntiin, hän vinkkaa.

Kärkölän työttömät ry:n 25 vuoden ajan pyörittämä kirpputori uhkasi loppua yhdistyksen toiminnan hiipumisen takia, mutta viime syksynä Húlden, entinen kirkkoherra Martti Myllärinen ja Minni Tuppurainen päättivät tarttua toimeen ja perustaa yhdistyksen uudelleen puhtaalta pöydältä. Vahvistuksiksi yhdistyksen hallitukseen saatiin kaksi Kärkölän helsinkiläistä kesäasukasta ja ja rahastonhoitajaksi pitkäaikainen aiempi R-Kioskiyrittäjä Asta Salmi.

Húlden itse lähti mukaan toimintaan, koska ei halunnut Järvelässä tärkeäksi sosiaaliseksi kohtaamispaikaksi muodostuneen kirpputorin loppuvan. Alun perin hän lupautui hoitamaan yhdistyksen byrokratiapuolta, kun siihen hänellä oli aikaisemman ammattinsa puolesta enemmän kuin hyvät valmiudet, mutta sittemmin kirpputoritouhu on imaissut entisen kunnanjohtajan mukaan myös myyntipöytien väliin.

– Siivousta ja luuttuamista. Sitä samaa, mitä kotonakin, Húlden naurahtaa.

Syvällisempää näkemystä kirpputorimaailmaan Húldenilta löytyy läheltä, sillä hänen Helena-vaimonsa on pitänyt työttömien kirpputorilla pöytää monen vuoden ajan toimintaa tukeakseen.

Kimppa-kirppiksen uutta alkua on tukenut omalta osaltaan kirpputorin vuokranantaja ja naapurissa autokorjaamoaan pyörittävä Jarmo Tuppurainen, jonka kanssa on sovittu joustoa vuokranmaksussa, jos siihen on alkutaipaleella tarvetta. Tuppurainen lahjoitti myös entiseltä vuokralaiselta vuokranmaksuna jääneet tavarat yhdistykselle myytäväksi.

Toiselle tarpeeton voi olla toisen aarre. Kimppa-kirppiksellä tavarat ovat hyvässä järjestyksessä. Ville Hakala

Kimppa-kirppiksen tuotto käytetään lyhentämättömänä paikallisten työttömien hyväksi. Pääosa tuloista tulee pöytävuokrista, joita alennettiin marraskuussa uuden alun kunniaksi. Kirpputori ottaa vastaan tavaraa myös lahjoituksina.

– Ihan mitä vaan ei kannata kuitenkaan tarjota, vaan tavaran tulisi olla sellaista, että sillä olisi oikeasti jollekin käyttöä, Húlden muistuttaa.

Palveluihin kuuluu myös pienimuotoinen pesulapalvelu, ja kirpputorin takahuoneesta löytyvätkin niin pesukone, kuivausrumpu kuin mankelikin.

– Moni ikäihminen on löytänyt ja käyttänyt tätä palvelua, Húlden mainitsee

Yhdistyksen tilille viivan alle jäävät rahat käytetään esimerkiksi paikallisten työttömien virkistystoimintaan.

– Lisäksi meillä on tällä hetkellä töissä yksi tukityöllistetty, ja kunnan kautta olemme saamassa lähiviikkoina myös toisen tukityöllistetyn, Húlden kertoo.

Kärkölän työttömät ry:n on tarkoitus jatkaa myös EU:n ruokakassien jakoa yhteistyössä Kärkölän seurakunnan kanssa.

– Sen toiminnan aikataulut ovat vielä koronavirustilanteen takia auki.

Viime viikolla kirpputori kirkasti kasvojaan, kun yhdistyksen ydinporukka teki kirpputorilla suursiivouksen.

– Tarpeetonta rojua kertyi kokonaisen kuormalavan verran, Helena Hulden mainitsee.

Työ ei mennyt hukkaan, sillä nyt Kimppa-kirppiksen pöydät ja tavarat ovat hyvässä järjestyksessä ja pöytien välissä on ilo tehdä löytöjä.

Kommentoi