Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harrastuksesta tuli rakas ammatti – "Suruja ja iloja voi jakaa, välillä nauretaan vedet silmissä"

Helin Pitsi ja Villis on viime syyskuussa toimintansa aloittanut lanka- ja käsityötarvikemyymälä, jonka palvelutarjontaan kuuluvat myös lukuisat käsityökurssit. Järvelässä ovensa avannut liike on nyt siirtymässä osin koronavirusepidemian aiheuttamien syiden johdosta Lappilaan. Uutena liike- ja opetustilana tulee toimimaan kotoisa navetta osoitteessa Huhtojantie 58, kunhan tilat ensin valmistuvat ja eristäytymistoimenpiteet loppuvat.

– Lehmien vanhasta navettatilasta on tehty lämmin tila. Sinne tulee samanlainen myymälä kuin Järvelässäkin oli. Navetassa tulee olemaan kangaspuita, myytäviä tuotteita hyllyissä ja tilaan edelleenkin asiakkaille tilaustuotteita, yrittäjä Heli Rämö-Kaija kertoo.

Artesaaniksi Rämö-Kaija valmistui viime toukokuun lopussa. Samalla syntyi tarve kehitellä tuoreelle käsityöläiselle töitä tehtäväksi.

– Teen kuviovillasukkia, harrastan nypläystä ja olen pitsinnypläyksen opettaja. Ystävätkin ovat aina kyselleet, että voitko tehdä jonkinlaisia tuotteita. Siitä se sitten lähti. Harrastuksesta tuli työ.

Rämö-Kaija tekee suurimman osan myymistään tuotteista itse.

– Valikoimassa on muun muassa nyplättyjä koruja, villasukkia, makramee-tuotteita, kukkaroita ja kolvattuja korurasioita. Teen sitä, mitä asiakkaat tilaavat.

Heti, kun hallitus antaa luvan kokoontua, pistetään nypläystyynyt ja ihmiset kasaan ja ruvetaan taas tekemään hommia.

Helin Pitsi ja Villiksen yrittäjä Heli Rämö-Kaija

Myös muiden yrittäjien tuotteita on tarjolla.

– Esimerkiksi löytyy Nukketäti Irmelin nukkevaatteita, Takomo Riimuraudan taottuja tuotteita ja Piipula-astiastoja sekä koulukaverini kierrätysmateriaaleista tekemiä kasseja ja pusseja, yrittäjä luettelee.

Käsityökurssien pitäminen on Rämö-Kaijalle mieluinen työmuoto.

– Olen fyysisesti aika rikki, joten on hyvä, että pystyn opettamaan muita ihmisiä.

– Tämä on terapeuttistakin. Olemme neulahuovutuskursseja tehdessä puhuneet, että tämä on terapiakäsityötä. Suruja, murheita ja iloja voi jakaa. Välillä nauretaan vedet silmissä. Hyvä ettei tökitä huovutusneuloilla sormiin, artesaani naurahtaa.

Rämö-Kaijan mukaan erilaisille kursseille on ollut kysyntää.

– Ihmiset haluavat oppia tekemään erilaisia juttuja. Opetan monenlaisia perinteisiä pehmeitä käsitöitä, kuten nypläystä, virkkausta, neulontaa ja kankaankudontaa. Nyt esimerkiksi opettelin rummunteon. Eli tulossa on myös rummunteon peruskurssi.

Kursseille voi tulla kuka tahansa, ja erilaisten opetettavien tekniikoiden kirjo on laaja.

– Opetan esimerkiksi lapsia, alkeiskurssilaisia ja pidemmällekin päässeitä. Minulla on 12 nypläystekniikkaa. On karjalaista nyytinkiä, erilaisia nauhapitsitekniikoita ja niin edelleen.

Normaalisti kursseja järjestettäisiin muun muassa Helin Pitsi ja Villiksen liiketiloissa, Wellamo-opistossa ja Kouvolan kansanopistossa, mutta lähiopetus on koronan takia jäissä. Opettamista ei ole tarvinnut lopettaa kokonaan, sillä hätä keinot keksii.

– Nypläysoppilas kysyi juuri aamulla, että näämmekö me vasta syksyllä, kun olemme kaikki eristyksissä. Sanoin, että voidaan ottaa whatsapp-videopuhelu, jos haluaa päästä työssä eteenpäin. Annan etäopetusta, eli neuvon videopuhelun kautta oppilaita, jotta he voivat edetä nypläystöissään.

– Heti, kun hallitus antaa luvan kokoontua, pistetään nypläystyynyt ja ihmiset kasaan ja ruvetaan taas tekemään hommia. Nyt täytyy odottaa.