Pullopostia vuosien takaa

Vanhan pullon sisältä löytyi viesti ja piirustus. Lähettäjän jäljille pääsemiseksi vaadittiin salapoliisityötä. Merja Vildén

Anttilanmäen koulun oppilaiden viesti matkasi kymmeniä kilometrejä Porvoonjokea pitkin Lahdesta Orimattilaan.

Jouko Vildén löysi Orimattilassa Lintulan luontopolulla kävellessään Porvoonjoen rannasta pullon. Vildén kuvitteli nostavansa muoviroskaa pois vedestä, mutta haaviin tarttui yllätys.

– Huomasin, että siellähän on joku lappu. Aluksi luulin, että siellä on joku poikien pila.

Pullon sisällä oli piirros Anttilanmäen koulusta ja viesti, joka alkoi: ”Tässä sinulle aarrekartta koululleni. Se on tehty 25.5.2003. Löytäisitköhän meidän koulullemme? Voisit tulla vieraaksemme. Olen eka luokalla ja opettajani on Tiina.”

Aarrekartalle oli käynyt jotain, mutta viestin ja kuvan pohjalta alkoi Vildénin salapoliisityö. Osittain revenneeltä paperilta löytyi yksi nimi.

– Se oli kirjoitettu kuulakärkikynällä. Vesi oli liottanut musteen pois. Tuhkapesästä otin sormella tuhkaa ja taskulampulla katsoin. Siitä selvisi nimi Niko Vilkuna.

Opettaja Tiina puolestaan löytyi Facebook-postin avulla.

Pullossa ollut piirros Anttilanmäen koulusta. Merja Vildén

Orimattilassa asuva Tiina toimii edelleen opettajana.

– Kyllä siinä meikäläinen aika herkäksi meni. Ihmettelen kovasti, että pulloposti oli tänne asti päätynyt. Varsinainen aikamatka, Tiina tuumaa.

– Olin Anttilanmäen koululla 1.–2.-yhdysluokan opettajana. Silloisessa aapisessa oli tarina, jossa löydettiin pullopostia merenrannalta. Ekaluokkalaiset saivat siitä idean, ja kakkosetkin olivat mukana antamassa tuulta purjeisiin.

Pullopostin taival alkoi Kärkkäisen ja Jokimaan väliin sijoittuvalta sillalta. Lähetettyjen pullopostien määrää Tiina ei enää muista.

– Muistan, että kirjoitin heidän puolestaan viestin koneella. Se revittiin aarrekarttamaiseksi. Silloinen oppilaani, Vilkuna, piirsi koulun. Anttilanmäen koulu on nykyäänkin sen näköinen.

Tiina pyytää, että kaikki pullopostin lähettämisen vielä muistavat oppilaat ottaisivat yhteyttä sähköpostilla: toimitus@seutuneloset.fi.

Keskustelu