Jokaisen narahduksenkin kuulee nyt Erstan kartanossa. Normaalisti vilkas Kaarisillan toimintakeskus on hiljentynyt odottamaan koronaviruksen talttumista.
Paikalla on vain muutama työntekijä ja uusi toiminnanjohtaja Marju Markkanen, jolle ensimmäinen työpäivä 16.3. oli sangen erikoinen.
– Tuntui aika oudolta esittäytyä ihmisille kättelemättä, ei oikein tiennyt mihin kädet laittaisi. Jouduin kieltäytymään muutamista halauksistakin, Markkanen kertoo.
Ensi töikseen hän pääsikin ohjeistamaan käsienpesua ja annostelemaan salaattia lounaalla. Ikävämpi puoli oli joutua heti sulkemaan erityistä tukea tarvitsevien nuorten opinahjo ainakin loppukevään ajaksi.
– Aikamoinen pikakurssi tuli ensimmäisellä viikolla käytyä perehtyessä yt-lainsäädäntöön ja henkilöstön lomautuksiin.
– Lähdin uuteen työhön oppiakseni uutta, ja voi sanoa, että olen jo oppinutkin, Markkanen naurahtaa.
Olen käynyt konserteissa ja näyttelyissä, ja tutustunut ihmisiin. Joka kerta vastaanotto on ollut poikkeuksellisen lämmin.
Kaarisillan toiminnanjohtaja Marju Markkanen
Kaarisillan musiikin ja kuvataiteen noin 40 ammattikouluopiskelijaa ovat nyt etäopetuksessa. Heistä puolet on Päijät-Hämeen ulkopuolelta.
Lisäksi noin viidenkymmenen osallistujan päiväaikaistoiminta on keskeytetty.
Improvisoitu etäopetus on Markkasen mukaan saatu alkuun ”yllättävänkin hyvin” ammattitaitoisten opettajien johdolla, mutta edellyttää teknisiä valmiuksia ja kodin tukea.
– Se sujuu, jos WhatsApp ja sähköposti toimivat. Muuten voi olla haastavaa. Kaikilla ei ole älylaitteita, tai osaamista käyttää niitä. Turhautuessa laite voi mennä rikkikin.
– Suurin osa huoltajista on ollut tosi vahvasti nuoren tukena, mutta välillä on haasteita olla opettajan saavutettavissa. Monet nuoret tarvitsevat esimerkiksi päivärytmin valvomista, katsoo kasvatustieteiden tohtoriksi lukenut Markkanen.
Villähteeltä kotoisin oleva ja sinne asumaan palannut Markkanen toimii myös puheenjohtajana Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunnassa. Nuo molemmat elämänalat ovat sydäntä lähellä ja loivat kutsumusta Kaarisiltaa kohtaan.
– Lautakunnan puolesta olen käynyt Kaarisillan konserteissa ja näyttelyissä, ja tutustunut ihmisiin. Joka kerta vastaanotto on ollut poikkeuksellisen lämmin.
– Ihailen myös tätä tasoa millä täällä tehdään taidetta, kuvataidetta, keramiikkaa, käsitöitä, musiikkia... Intohimolla ja kaikkensa panostaen, Markkanen suitsuttaa.
Toiminnanjohtajana Markkanen pyrkii kehittämään vuonna 1986 perustettua Kaarisiltaa edelleen.
– Arvostan perinteitä, mutta samalla on pysyttävä ajassa mukana. Opiskelijoidemme osallistaminen suunnitteluun on tärkeää.
– Kuvataide on meidän vahvuus tällä hetkellä, sinne on hurjasti hakijoita. Musiikkiin on vielä panostettava, sen ammatillinen koulutus ei ole yhtä hyvin tiedossa, ja lisää hakijoita tarvitaan.
Biennale-taidenäyttelyt ja perinteinen Ristinkirkon Lucia-konsertti jatkuvat entiseen tapaan, Markkanen lupaa. Sen sijaan uusi kesäkohtaamispaikka jouduttiin koronan takia perumaan.
– Tarjotaan rikasta kulttuuritarjontaa, johon ulkopuoliset pääsevät mukaan, Markkanen linjaa.
Markkanen haluaa myös päästä edistämään kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien työllistymistä.
– Heissä on hurja potentiaali, he ovat todella taitavia ja motivoituneita omalla sarallaan, mutta työllistymisessä on vielä monenlaisia ennakkoluuloja tai esteitä, vaikka kuitenkin puhutaan työvoimapulasta.
Hyvin valmistellulle työllistymisen edistämishankkeelle voisi Markkasen mukaan irrota EU-rahoitustakin.
– Työnantajia ja työyhteisöjä pitäisi kouluttaa siihen, että ne olisivat valmiimpia palkkaamaan osatyökykyisiä ihmisiä. Sitä haluan edistää.
– Esimerkiksi taideteoksesta voisi tehdä kangaskuosin, joka myytäisiin Marimekon, Pentikin tai Finnmarin kaltaisen yrityksen käyttöön, Markkanen mainitsee Kaarisillan osaamisesta.
Tällä erää Kaarisillassa toivotaan, että normaaliin päiväjärjestykseen päästäisiin palaamaan elokuussa.
– Opiskelijat soittelevat päivittäin ja kysyvät milloin voi taas tulla. Heillä on tosi kova ikävä tänne.
– Katse on nyt elokuussa, että silloin startataan, mikäli tilanne sen sallii, Marju Markkanen toteaa.