Tavaralainaamo Asikkalan kirjastoon

Hankkeen projektipäällikön Kaisa Tuomisen talouden lainatuin asia on monitoimikone. Kaisa Tuominen

Tuomas Räihä

LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston Maallemuuttajat 2030 -projektissa luodaan jakamis- ja palvelutalouden mukaisia palveluja maaseudulle. Yksi näistä on Asikkalan kirjastoon toteutettava tavaralainaamo, jota on suunniteltu yhdessä asukkaiden kanssa. Tavaralainaamo tulee asukkaiden vapaaseen käyttöön kirjastokortilla.

Projektissa toteutettiin vuonna 2019 asukaskysely liittyen tavaroiden lainaus- ja vuokraushalukkuuteen sekä yhteiskäyttötiloihin. Lisäksi syksyllä 2019 toteutettiin asukkaille tavaralainaamo-työpaja, jossa pohdittiin sopivaa kanavaa lainaamon toteutukseen, lainaustoiminnan riskejä sekä lainattavia tavaroita.

– Kirjasto nousi asukkaiden keskuudessa suosituimmaksi tavaksi toteuttaa lainausta. Lisäksi kirjasto oli halukas yhteistyöhön ja heillä lainaustoiminta on vakiintunutta toimintaa ja asukkaiden tiedossa, mikä luo hyvän pohjan uudelle lainaustoiminnalle, sanoo Maallemuuttajat 2030 -hankkeen projektipäällikkö Kaisa Tuominen.

Keväällä 2020 asukkaiden osallistamista jatkettiin kyselyllä, jossa kysyttiin, mitä yksittäisiä tavaroita he haluaisivat lainata kirjastosta. Kysely julkaistiin internetissä ja fyysisesti kirjastossa.

Toivottujen tuotteiden joukossa oli muun muassa työkaluja, ompelukone, retkeilyvälineitä sekä keittiövälineitä.

– Listalla on mielestäni hyvin käytännöllisiä ja hyödyllisiä tavaroita, joita tarvitaan harvemmin. Muutamia tuotteita, kuten moottorisaha, karsiutui listalta, sillä niiden ajateltiin olevan sopimattomia ja jopa vaarallisia kirjastoon.

Listalla on mielestäni hyvin käytännöllisiä ja hyödyllisiä tavaroita, joita tarvitaan harvemmin.

Projektipäällikkö ­Kaisa Tuominen

Seuraavaksi tavaralainaamoon kerätään tavaroita asukkailta lahjoituksina. Lahjoitusten toivotaan olevan hyväkuntoisia ja toimivia, mutta pientä rasvausta ja huoltoa voidaan koneille tehdä ennen niiden päätymistä lainattaviksi.

– Myös toivottujen tuotteiden ulkopuolelta saa ehdottaa lahjoituksia. Esimerkiksi digitaalivaa’alle tai työkalupakille voisi olla käyttöä, Tuominen sanoo.

– Kaikki lahjoittajat saavat vaivanpalkaksi lahjakortin paikalliseen kahvilaan ja halutessaan kutsun tavaralainaamon avajaisiin, Tuominen jatkaa.

Lahjoituksia varten käynnissä on keräyskampanja 15.5. saakka. Halukkaat lahjoittajat voivat ottaa yhteyttä projektiin sähköpostitse Kaisa.Tuominen@lab.fi tai puhelimitse numeroon 044 708 5113. Lahjoittajan kanssa sovitaan, mistä tavarat voi tulla hakemaan ja mihin aikaan.

– Tavarat voi esimerkiksi pakata muovipussiin ja jättää asunnon portinpieleen tai postilaatikon luokse sovittuna ajankohtana. Sieltä projektin työntekijä käy ne noutamassa, Tuominen kertoo.

– Tämä on hyvä tilaisuus antaa vähälle käytölle jääneelle tavaralle uusi elämä tavaralainaamossa. Ja jos tavaraa tarvitsee vielä itse, sen voi lainata kirjastosta. Lahjoittaminen on myös arvokas teko verrattuna esimerkiksi tavaran kirpputorimyyntiin, Tuominen summaa lahjoittamisen hyviä puolia.

Tavaralainaamo

Asikkalan kirjastoon toivotut tavarat

Ompelukone, saumuri, tekstiili- tai höyrypesuri, akkuporakone, tasohiomakone, lämpökamera, lasten matkasänky, lautapelit, ahkio tai pulkka, soittimia (kuten kantele, kitara, viulu), kasvikuivuri, teltta, trangia, rinkka, kosteusmittauslaite, vedenkestävä matkaradio, tehosekoitin, wokpannu ja aikuisten sekä lasten metsäsukset.

Kommentoi